Linkovi

Bugajski: Veće šanse za pozivnicu


Visoki saradnik Centra za analizu evropske politike Januš Bugajski
Visoki saradnik Centra za analizu evropske politike Januš Bugajski

Izjava njemačkog šefa diplomatije o članstvu Crne Gore u NATO-u je veoma pozitivna, ocijenio je Januš Bugajski, dok Kurt Volker ocjenjuje da bi proširenje trebalo da bude prioritet za administraciju

Nedavna izjava njemačkog šefa diplomatije o članstvu Crne Gore u NATO-u je veoma pozitivna i podstaći će Sjedinjene Države da pruže još veću podršku u pogledu tog pitanja, kaže za naš program analitičar Januš Bugajski. Izvršni direktor Mekejnovog insituta, Kurt Volker smatra da još nije kasno za aktuelnu američku administraciju da se založi za dalje širenje alijanse.

Šansa da Crna Gora dobije pozivnicu za članstvo u NATO-u do kraja godine poboljšala se poslednjih nekoliko dana, imajući u vidu izjavu njemačkog šefa diplomatije Franka Valtera Štajnmajera, nakon susreta sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, smatra visoki saradnik Centra za analizu evropske politike Januš Bugajski.

Drugim riječima, ako on sad javno govori da je Crna Gora ne samo na putu, već da zaslužuje članstvo i čak nagoviještava da bi to moglo da se dogodi ove godine, prije samita u Varšavi, smatram da je to veoma pozitivno. Đukanovićeva posjeta Berlinu, sastanci koje je imao, pozitivno medijsko izvještavanje o Crnoj Gori, sve to ukazuje da se Crna Gora kreće ka članstvu u NATO-u.”

Uz podsjećanje da SAD podržavaju članstvo Crne Gore, Bugajski ističe da bi Vašington volio da vidi konsenzus u Evropi u pogledu tog pitanja.

Ne bih želeo da nijedna sila, naročito velika poput Njemačke, oklijeva. Tako da će ovo podstaći SAD da daju još veću podršku. “.

Kurt Volker
Kurt Volker

“Crna Gora je sigurno kvalifikovana za članstvo sada i trebalo bi da bude pozvana”

...poruka je bivšeg američkog ambasadara pri NATO-u, Kurta Volkera, koji međutim smatra da se to neće dogoditi prije samita u Varšavi naredne godine. Volker naglašava da je prošlo predugo vremena od poslednje runde proširenja, 2008. i da to pitanje može i treba da bude prioritet administracije.

“Znam da veliki broj ljudi u američkoj vladi i mnogi u evropskim vladama smatraju da je sada pravo vrijeme i misle da bi pozivnica trebalo da bude upućena. Crna Gora je jasno stavila da znanja da namjerava da se pridruži, primijenila je veliki broj reformi, preduzela je neophodne korake i prilično je uspješna.”

Aktuelna administracija, prema mišljenju Januša Bugajskog, nije u potpunosti jedinstvena kada je riječ o Crnoj Gori.

“Pojedini članovi administracija veoma podržavaju članstvo CG, neki možda manje. Mislim da postoji strah da se ne antagoniziraju Rusija, ili Srbija, ili stvore neki regionalni problemi. To je pogrešna, negativna politika. Pozitivna politika je da se pozove svaka zemlja koja zaslužuje, želi i koja je kvalifikovana da bude dio alijanse.”

Istovremeno, kaže Bugajski, Rusija doprinosi kampanji protiv NATO-a širom Evrope.

“Zašto to ne bi radili u zemlji koja je prva u redu za članstvo. Ne bi me iznenadilo da Rusija finansira određene organizacije, stranke, pojedince, analitičare, akademike. To rade i u vezi sa Ukrajinom, kao i pokretima protiv NATO-a širom Evrope.”

Bugajski zaključuje da ruska strategija nije ništa novo i da je Crna Gore na neki način takođe meta ruskih dezinformacija.”

XS
SM
MD
LG