Linkovi

Počela izgradnja autoputa Bar - Boljare


Početak izgradnje autoputa Bar - Boljare
Početak izgradnje autoputa Bar - Boljare

Izgradnja prioritetne dionice Smokovac - Mateševo, trajaće četiri godine, a u Vladi Crne Gore veruju da će kineski partner ispoštovati sve rokove.

Radovi na izgradnji autoputa Bar – Boljare zvanično su počeli danas.

Pripremni radovi uveliko traju već dva mjeseca i sve je spremno za montiranje kućica u kojima će biti smješteni kineski radnici u naselju Moračica.

Radovi će početi u tri etape i to na najzahtjevnijim mjestima. Najveća pažnja biće posvećena najzahtjevnijem poduhvatu, odnosno izgradnji mosta Moračica, dugog kilometar, čiji će glavni stub od 180 metara oboriti rekord po visini na Balkanu. Današnji dan predstavlja zvaničan datum početka radova na izgradnji puta Bar-Boljare, rekao je ministar saobraćaja Ivan Brajović:

"Današnji datum je vrlo važan jer nema dileme kad radovi treba da budu završeni. Autoputem ćete 10. maja 2019. doći na proslavu završetka izgradnje prve dionice. Današnji datum ući u istoriju Crne Gore, poput nekih drugih majskih dana, jer označava početak izgradnje prvih kilometara autoputa. On će označiti prekretnicu u našem ekonomskom razvoju i promišljanju o daljim pravcima razvoja", poručio je Brajović.

Crna Gora je snažno zakoračila na putu evroatlanskih integracija i pred njom su važne stepenice u dostizanju željenog nivoa standarda koji će je preporučiti da bude sastavni dio evropske porodice zemalja i NATO-a, rekao je Brajović.

Ugovoreni period za završetak radova na prvoj dionici puta, Smokovac – Mateševo je 48 mjeseci a u Vladi su sigurni da će kineska kompanija CRBC u tom roku završiti izgradnju prioritetne dionice, dužine 41 km, sa 45 mostova i vijadukata i 32 tunela. Budući da je kredit za autoput ugovoren u dolarima, neminovno se nameće pitanje valutnog rizika:

“Vlada će u tom periodu pratiti kretanje kursa ovih valuta i pokušati da se osigura kako ne bi trpjela posljedice enormnog skoka nekih valuta”, objasnio je ministar, iako nije rekao šta će to Vlada preduzeti.

Bilo ko sada šta da kaže ne može znati kakva će biti odnos valuta za šest godina. To je dovoljan period da se osigura da Crna Gora ne trpi posljedice skoka neke valute, kazao je Brajović. Iz opozicije su upozorili da je na dan potpisivanja kredita sa kineskom EXIM bankom kredit za izgradnju autoputa od 944 miliona dolara vrijedio 743 miliona eura, a sada vrijedi 907 miliona – 164 miliona eura više. Po njima, prihvatanje kineskog kredita u US dolarima za izgradnju dionice Mateševo-Smokovac veoma je opasno za budžet Crne Gore i stabilnost javnih finansija.

XS
SM
MD
LG