subota, 30. april 2016

Balkan

Stranke i tužilaštvo o aferi "snimak"

Sjednica Savjeta DPS-a i tonski zapis do koga je došao list Dan, izazvali su brojne reakcije javnosti i političkih partija.

Nebojša Redžić
U Crnoj Gori se rasplamsava afera ‘snimak’ nakon što je list ‘Dan’ objavio tonski zapis sa sjednice Savjeta vladajuće Demokratske partije socijalista na kojoj se razmatrao plan o zapošljavanju pristalica te stranke u zamjenu za sigurne glasove na izborima
 
Sjednica Savjeta DPS-a i tonski zapis do koga je došao list Dan, izazvali su brojne reakcije javnosti i političkih partija, posebno zbog navoda bivšeg direktora Zavoda za zapošljavanje i funkcionera DPS Zorana Jelića, koga je na toj poziciji zamijenila njegova supruga.
 
Naime, Jelić je, prezentujući predsjedniku i članovima Savjeta stranke plan o zapošljavanju članova DPS-a od kojih bi svaki novi zaposleni obezbijedio četiri glasa za vladajuću stranku, najprije pomenuo projekat stručne prakse za 500 visokoškolaca:
 
U DPS-u ne spore autentičnost ovog snimka, već tvrde da oni sami snimaju svoje sjednice, ali niko ne precizira kako je snimak dospio do opozicionog lista. I najjača stranka u Crnoj Gori i Vlada, tvrde da se građani zapošljavaju po zakonu i ne vide ništa lose u tome što je jedan funkcioner te stranke zainteresovan za zapošljavanje pristalica DPS-a.
 
No, mnogi postavljaju pitanje da li je Jelić zloupotrijebio službeni položaj i da li nezaposlena osobe treba zapošljavati na osnovu kvaliteta i školske spreme, ili na osnovu partijske pripadnosti I simpatija prema nekoj partiji?
 
Opozicione partije daće nadležnim institucijama rok od nekoliko dana da reaguju na aferu o auduo-snimcima sa sjednica Demokratske partije socijalista, nakon čega će odlučiti o svojim narednim koracima.

To je dogovoreno na sinoćnjem sastanku lidera Pozitivne Crne Gore, Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije, koji ne isključuju mogućnost odluke o bojkotu svih izbora.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič kazao je da Delegacija EU prati događaje u Crnoj Gori i oni će, kako je rekao, ’’dobiti  svoj odraz u ovogodišnjem izvještaju o napretku".
 
Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici analiziralo je audio snimak koji svjedoči o petočasovnom toku sjednice Savjeta za sprovođenje izbornog programa DPS-a, a kako je saopšteno tužilaštvo je "ocijenilo da nijedan učesnik sjednice svojom izjavom nije ostvario elemente bića ni jednog krivičnog djela koje predviđa Krivični zakonik Crne Gore".
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE