petak, 29. april 2016

Aktuelno

Rekordan broj uhapšenih novinara

Odbor za zaštitu novinara navodi da je najgora situacija u Turskoj, Iranu i Kini, ističući da su vlade tih zemalja pojačale optužbe za antidržavnu delatnost

Protest turskih novinara koji traže od premijra Redžepa Tajipa Erdogana da oslobodi njihove kolege (arhivski snimak)Protest turskih novinara koji traže od premijra Redžepa Tajipa Erdogana da oslobodi njihove kolege (arhivski snimak)
x
Protest turskih novinara koji traže od premijra Redžepa Tajipa Erdogana da oslobodi njihove kolege (arhivski snimak)
Protest turskih novinara koji traže od premijra Redžepa Tajipa Erdogana da oslobodi njihove kolege (arhivski snimak)
Glas Amerike
Odbor za zaštitu novinara, sa sedištem u Njujorku, saopštio je da je broj uhapšenih novinara u svetu ove godine dostigao rekord.

Organizacija navodi da je najgora situacija u Turskoj, Iranu i Kini, ističući da su vlade tih zemalja pojačale terorisanje i optužbe za antidržavnu delatnost da bi ućutkale medijsku kritiku. U danas objavljenom izveštaju, odbor navodi da su 1. decembra u zatvoru bila 232 novinara, urednika i fotoreportera, što je rekordan broj otkako je organizacija 1990. počela da vodi statistiku. Povećanje od gotovo 30 odsto u odnosu na 2011, predstavlja najveći skok u protekloj deceniji.

Takođe, u svetu je ove godine poginulo 65 novinara. Izvršni direktor Odbora za zaštitu novinara, Džoel Sajmon, rekao je da su optužbe za protivdržavnu delatnost i „terorizam“ uobučajena sredstva koja vlade koriste za zastrašivanje, hapšenje i zatvaranje novinara. Odbor je utvrdio da su na osnovu takvih optužbi u zatvorima u svetu najmanje 132 novinara.

Najviše uhapšenih novinara, 49, je u Turskoj, gde su desetine kurdskih novinara i urednika iza rešetaka na osnovu optužbi za terorizam i antidržavnu delatnost. Iran je na drugom mestu liste sa 45 novinara u zatvoru, dok je na trećem mestu Kina, gde su 19 od ukupno 32 novnara u zatvoru, pripadnici ujgurske manjine i tibetanskih organizacija. Pri vrhu liste su potom Eritreja, Sirija, Vijetnam, Azerbejdžan, Saudijska Arabija i Uzbekistan, na desetom mestudržava sa najviše novinara u zatvorima.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
28.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE