Linkovi

Različite reakcije u Kongresu na Obamin govor


Reakcije u Kongresu na Govor o stanju unije predsednika Obame su mešovite
Reakcije u Kongresu na Govor o stanju unije predsednika Obame su mešovite

Američki zakonodavci su izrazili mešovite reakcije na Govor o stanju unije predsednika Obame, koji je posebno bio fokusiran na njegovu ekonomsku politiku i tekuće medjunarodne pregovore o iranskom nuklearnom programu.

Nakon sinoćnjeg govora u zgradi Kapitola ovde u Vašingtonu lider manjine u Predstavničkom domu, Nensi Pelosi, nazvala je govor predsednika Obame „moćnom vizijom prilika i prosperiteta za američke porodice“ i posebno podvukla njegove planove da pomogne srednjoj klasi.

Medjutim, republikanci u Senatu koji su ove godine preuzeli većinu, doveli su u pitanje kako bi predsednik finansirao te inicijative.

Senator Kori Gardner je izrazio protivljenje povećanju poreza.

Što se tiče Irana, predsednik Obama je rekao da bi nove sankcije „garantovale“ neuspeh pregovora, ali neki članovi Kongresa se zalažu za veći ekonomski pritisak.
Senator Gardner smatra da je tekućim nastojanjima pruženo previše ustupaka Iranu, a da se nije dovoljno dobilo za uzvrat.

Demokratski kongresmen Eliot Engel takodje želi dodatne sankcije koje su inače već nanele štetu iranskoj ekonomiji tokom proteklih nekoliko godina.

Republikanac Ed Rojs, na čelu Odbora predstavničkog doma za inostrana pitanja, takodje je kritkovao predsednikova nastojanja za borbu protiv globalnog terorizma, rekavši kako predsednik „želi da što pre proglasi pobedu nad džihadističkim grupama.“

Demokratski kongresmen Dejvid Skot izrazio je slično nezadovoljstvo predsednikom kontraterorističkom politikom jer bi, kako kaže, voleo da je predsednik bio daleko agresivniji u ratu protiv radikalnog islamskog terorizma.

Drugi su podržali predsednika Obamu, uključujući demokratsku senatorku Barbaru Bokser koja je rekla da je on „pokazao svoje liderstvo kad je govorio o Americi koja predvodi ujedinjeni svet u konfrontaciji protiv pretnje terorizma.“

XS
SM
MD
LG