sreda, 23. april 2014

Aktuelno / Globalne teme

SAD podstiču energetsku diversifikaciju u Češkoj

Američka kompanija Vestinghaus i jedna ruska kompanija takmiče se za ugovor u vrednosti od 10 milijardi dolara za proširenje nuklearke Temelin

Češki ministar inostranih poslova Karel Švarcenberger i američka državna Sekretarka Hilari Klinton u Pragu,   3. decembar, 2012.Češki ministar inostranih poslova Karel Švarcenberger i američka državna Sekretarka Hilari Klinton u Pragu, 3. decembar, 2012.
x
Češki ministar inostranih poslova Karel Švarcenberger i američka državna Sekretarka Hilari Klinton u Pragu,   3. decembar, 2012.
Češki ministar inostranih poslova Karel Švarcenberger i američka državna Sekretarka Hilari Klinton u Pragu, 3. decembar, 2012.
Veličina slova - +
Glas Amerike
Američka državna sekretarka Hilari Klinton rekla je da „se ne stidi“ toga što se zalaže da  američka kompanija Vestinghaus dobije ugovor za izgradnju nuklearne elektrane u Češkoj republici.

Kompanija Vestinghaus i jedna ruska kompanija takmiče se za ugovor u vrednosti od 10 milijardi dolara za proširenje nuklearke Temelin i državna sekretarka je izrazila svoju podršku tom nastojanju.

Češka republika želi da poveća kapacitet svoje nuklearne elektrane za 30 odsto kako bi proizvodila oko polovine električne energije u zemlji.

Hilari Klinton se danas sastala sa češkim premijerom Petrom Nečasom i ministrom inostranih poslova Karelom Švarcenbergerom i tom prilikom ih podsticala da diversifikuju češke energetske izvore.

Ona je istakla da je Vestinghaus najbolja opcija u smislu tehnologije i bezbednosti i da bi taj projekat otvorio nova radna mesta za Čehe i Amerikance.

Česka republika zavisi od Rusije za većinu energije koju koristi. Odluka o tome ko će dobiti pomenuti ugovor očekuje se naredne godine.

Hilari Klinton je započela petodnevnu posetu Evropi koja će kasnije danas obuhvatiti razgovore u Briselu sa pakistanskom ministarkom inostranih poslova Hinom Rabani Kar i načelnikom združenog generalštaba oružanih snaga Pakistana, Ashfahom Kajanijem.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE

Download mobile app for your Android device.
Download mobile app for your iPhone or iPad.

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni studioi
X
22.04.2014
<p> <strong>Otvoreni studio</strong> je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.</p>

PRIDRUŽITE NAM SE...