sreda, 04. maj 2016

Aktuelno / Globalne teme

SAD podstiču energetsku diversifikaciju u Češkoj

Američka kompanija Vestinghaus i jedna ruska kompanija takmiče se za ugovor u vrednosti od 10 milijardi dolara za proširenje nuklearke Temelin

Češki ministar inostranih poslova Karel Švarcenberger i američka državna Sekretarka Hilari Klinton u Pragu,   3. decembar, 2012.Češki ministar inostranih poslova Karel Švarcenberger i američka državna Sekretarka Hilari Klinton u Pragu, 3. decembar, 2012.
x
Češki ministar inostranih poslova Karel Švarcenberger i američka državna Sekretarka Hilari Klinton u Pragu,   3. decembar, 2012.
Češki ministar inostranih poslova Karel Švarcenberger i američka državna Sekretarka Hilari Klinton u Pragu, 3. decembar, 2012.
Glas Amerike
Američka državna sekretarka Hilari Klinton rekla je da „se ne stidi“ toga što se zalaže da  američka kompanija Vestinghaus dobije ugovor za izgradnju nuklearne elektrane u Češkoj republici.

Kompanija Vestinghaus i jedna ruska kompanija takmiče se za ugovor u vrednosti od 10 milijardi dolara za proširenje nuklearke Temelin i državna sekretarka je izrazila svoju podršku tom nastojanju.

Češka republika želi da poveća kapacitet svoje nuklearne elektrane za 30 odsto kako bi proizvodila oko polovine električne energije u zemlji.

Hilari Klinton se danas sastala sa češkim premijerom Petrom Nečasom i ministrom inostranih poslova Karelom Švarcenbergerom i tom prilikom ih podsticala da diversifikuju češke energetske izvore.

Ona je istakla da je Vestinghaus najbolja opcija u smislu tehnologije i bezbednosti i da bi taj projekat otvorio nova radna mesta za Čehe i Amerikance.

Česka republika zavisi od Rusije za većinu energije koju koristi. Odluka o tome ko će dobiti pomenuti ugovor očekuje se naredne godine.

Hilari Klinton je započela petodnevnu posetu Evropi koja će kasnije danas obuhvatiti razgovore u Briselu sa pakistanskom ministarkom inostranih poslova Hinom Rabani Kar i načelnikom združenog generalštaba oružanih snaga Pakistana, Ashfahom Kajanijem.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
03.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE