Linkovi

Brenan o napadima bespilotnim letelicama


Džon Brenan, kandidat za novog direktora CIA-e dolazi na sastanak u Senatu (arhivski snimak)
Džon Brenan, kandidat za novog direktora CIA-e dolazi na sastanak u Senatu (arhivski snimak)

Kandidat predsednika Obame za novog šefa CIA-e, Džon Brenan, odgovarao je na teška pitanja senatora iz obe stranke na pretresu za potvrdu njegove nominacije.

Kandidat predsednika Obame za novog šefa CIA-e, Džon Brenan, rekao je senatorima na pretresu na kojem se razmatra njegova nominacija, da naredjenja o napadima bespilotnih letelica na terorističke mete “ispunjavaju rigorozne standarde.”

Brenan je izjavio da se” ti napadi sprovode uz puno poštovanje zakona” kako bi se sprečili teroristički napadi na SAD i spasili životi Amerikanaca. On je dodao da nije potreban novi zakon da bi se regulisali takvi napadi.

Brenan je snažan zagovornik politike administracije kojom se dozvoljavaju napadi bespilotnim letelicama na američke gradjane umešane u terorističke aktivnosti u inostranstvu.

Na procesu potvrde nominacije, on je suočen sa teškim pitanjima kako republikanaca tako i demokrata. Senatska komisija u sredu je dobila pristup poverljivim pravnim dokumentima, u kojima se pravda sprovodjenje napada bespilotnim letelicama.

Brenan će takodje biti izložen teškim pitanjima o politici u čijem kreiranju nije imao nikakvu značajnu ulogu, uključujući i sporne tehnike koje CIA koristi u ispitivanju zatovrenika. Uprkos kontroverzi, očekuje se da će Brenanova nominacija biti potvrdjena.
XS
SM
MD
LG