subota, 30. april 2016

Aktuelno

Kina: Bez informacija o potpredsedniku

Kinesko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da nema informacija o statusu potpredsednika Ši Djinpinga

Jedno od poslednjih pojavljivanja kineskog potpredsednika Ši Djinpinga tokom susreta sa egipatskim predsednikom Mohamedom Morsijem, Peking, 29. avgust 2012.
Jedno od poslednjih pojavljivanja kineskog potpredsednika Ši Djinpinga tokom susreta sa egipatskim predsednikom Mohamedom Morsijem, Peking, 29. avgust 2012.
Glas Amerike
Portparol ministarstva inostranih poslova Hong Lei izjavio je to više od 10 dana otkako se potpredsednik Ši poslednji put pojavio u javnosti. Šijevo propuštanje više planiranih susreta sa posetiocima iz inostranstva podstaklo je nagadjanja o njegovom zdravstvenom stanju.Očekivalo se da će on kasnije ove godine postati sledeći predsednik Kine u okviru smene rukovodstva koja se obavljaju jednom u deset godina. 

Ši juče nije prisustvovao prethodno zakazanom susretu sa danskom premijerkom Hele Torning Šmit u Pekingu. Prošle nedelje otkazani su i njegovi susreti sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton i premijerom Singapura Li Hsien Lungom

Takve nenajavljene promene neuobičajene su za kineske lidere, čiji se sastanci sa visokim stranim zvaničnicima običnno planiraju znatno ranije. To je dovelo do nagadjanja o stanju Šijevog zdravlja, a na kineskim socijalnim medijima najčešće se pominju njegovi mogući problemi sa ledjima i eventualna povreda tokom plivanja ili igranja fudbala.

Takodje su se pojavile i spekuclacije o mogućim sukobima u rukovodstvu posle nedavnog skandala sa smenjivanjem uticajnog partijskog lidera Bo Šilaja i sudjenja njegovoj supruizi za ubistvo britanskog poslovnog partnera.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE