subota, 30. april 2016

Aktuelno / Globalne teme

Kineski državni mediji kritikuju Hilari Klinton

Kritični komentari u kineskim medijima povodom američke državne sekretarke Hilari Klinton

Državna sekretarka Hilari KlintonDržavna sekretarka Hilari Klinton
x
Državna sekretarka Hilari Klinton
Državna sekretarka Hilari Klinton
Glas Amerike
Kineski državni mediji su objavili veoma kritične komentare o američkoj državnoj sekretarki Hilari Klinton na početku njene današnje, možda poslednje, posete Kini u tom svojstvu.
Komunistički dnevnik Global tajms, navodi da bi Hilari Klinton trebalo da „razmisli o dubokoj šteti koju je njen četvorogodišnji mandat u svojstvu državne sekretarke naneo američko-kineskim odnosima. Isti dnevnik dodaje da „mnogi Kinezi“ ne vole Hilari Klinton i optužuje je za „duboko medjusobno nepoverenje“ izmedju dve najveće ekonomije na svetu.

Drugi komentar u Global tajmsu navodi da je nastojanje Hilari Klinton da usmeri Obaminu administraciju prema Aziji unelo „negativnu i sumnjivu“ atmosferu u bilateralne veze.  Medjutim, list predvidja da će njen uticaj biti minimalan i da odnosi dve zemlje neće biti odredjeni „nevoljama koje izaziva jedna osoba.“

Državna sekretarka je na desetodnevnoj turneji tokom koje je već posetila pet zemalja jugoiostočne Azije, a Kina je šesta. To je njena treća poseta regionu od maja. Mnogi lideri u Pekingu interpretiraju njena nastojanja kao politiku čiji cilj je ograničavanje raasta Kine kao supersile.
 
Državni dnevnik Šinhua danas je podvukao te zabrinutosti u kometaru u kojem optužuje Sjedinjene Države da su „zakulisni podstrekač nemira koji sedi iza nekih zemalja u regionu i povlači konce.“ Sjedinjene Države su demantovale da je politika Vašingtona uperena protiv Pekinga i insistiraju na tome da pozdravljaju prosperitet u Kini.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE