četvrtak, 28. april 2016

Aktuelno / Nauka i tehnologija

Kineski astronauti savladali i ručni randevu

Troje kineskih napravilo je još jedan važan korak na putu ka uspostavljanju prve kineske svemirske stanice sa stalnom posadom

Kineski tajkonauti pred polazak na let kapsulom Šenžu 9Kineski tajkonauti pred polazak na let kapsulom Šenžu 9
x
Kineski tajkonauti pred polazak na let kapsulom Šenžu 9
Kineski tajkonauti pred polazak na let kapsulom Šenžu 9
Glas Amerike
Taikonauti su u nedelju razdvojili kapsulu Šenžu 9 od orbitalnog modula Tiangong 1, a zatim ih ponovo spojili ručnim upravljanjem. Prošlonedeljno prvo spajanje te dve letelice u svemiru obavljeno je daljinskom kontrolom sa zemlje, ali su tajkonauti želeli da provere da li bi u slučaju potrebe mogli i sami to da urade.
 
Drugi važan događaj bio je radiotelefonski razgovor između taikonauta u modulu Tiangong i posade kineskog batiskafa Điaolong, koji je u tom trenutku bio na dubini od oko 7 hiljada metara, u Marijanskom rovu, u Tihom okeanu.
 
Taikonauti su takođe razgovarali sa kineskim predsednikom Huom Đintaom koji im je čestitao na uspesima i poželeo im bezbedan povratak na zemlju.
 
Povratak kapsule Šenžu 9 sa tročlanom posadom u kojoj je i prva Kineskinja taikonaut očekuje se sutra. Kina planira da do 2020. godine postavi u orbitu drugu, veću svemirsku laboratoriju koja bi imala stalnu posadu.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
28.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE