sreda, 04. maj 2016

Aktuelno / Globalne teme

Kina: Promena politike jednog deteta?

Peking razmatra ublaženje kontroverzne vladine politike kojom se supružnicima dozvoljava da imaju samo jedno dete

Dečak sa bakom u ŠangajuDečak sa bakom u Šangaju
x
Dečak sa bakom u Šangaju
Dečak sa bakom u Šangaju
Glas Amerike
Bivši ministar u kineskoj vladi Žang Vei Ćing kaže da Peking razmatra ublaženje kontroverzne vladine politike kojom se supružnicima dozvoljava da imaju samo jedno dete, jer se ta najmnogoljudnija nacija suočava sa starenjem stanovništva.

Žang, inače bivši ministar Komisije za nacionalnu populaciju i porodično planiranje, izjavio je danas za vladin dnevnik Kina danas da vlada razmatra mogućnost ublaženja te dugogodišnje politike. 

Jedna od predloženih promena bilo bi ukidanje zabrane nekim roditeljima da imaju više dece, čak i ako jedan od njih nije bio jedinac. U skladu sa tekućim zakonom, samo roditelji koji nemaju sopstvenu braću ili sestre mogu da podnesu molbu za drugo dete.

Žang je istakao da bi ta politika najpre morala da bude sprovedena u oblastima Kine suočenim sa većim „demografskim izazovima“ poput starenja populacije ili priliva migrantskih radnika. Medjutim, on predvidja da to neće dovesti do oštrog povećanja broja stanovnika.

Isti dnevnik navodi da je stopa nataliteta u Kini trenutno oko 1,7 odsto, što je daleko ispod nivoa nataliteta za prostu reprodukciju stanovništva od 2,1 odsto. Žang, koji je trenutno na položaju u kineskom kongresnom savetodavnom telu, kaže da bi idealna stopa nataliteta bila 1,8 odsto.

Peking je nedavno nagovestio spremnost da ukine politiku jednog deteta, uvedenu 1979. kako bi se ublažio nagli rast stanovništva, koji je zagovarao lider revolucije Mao Zedong.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
03.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE