nedelja, 01. maj 2016

Aktuelno / Globalne teme

Filipini tužili Kinu

Sekretar za inostrane poslove: "Manila podnela tužbu Medjunarodnom tribunalu jer je „iscrpla gotovo sve političke i diplomatske mogućnosti"

Brodovi u Južnom Kineskom moruBrodovi u Južnom Kineskom moru
x
Brodovi u Južnom Kineskom moru
Brodovi u Južnom Kineskom moru
Glas Amerike
Filipini su tužili Kinu sudu Ujedinjenih nacija u nadi da će rešiti dugoročni spor oko teritorije u Južnom kineskom moru.

Sekretar za inostrane poslove Albert del Rosario kaže da je Manila podnela tužbu Medjunarodnom tribunalu jer je „iscrpla gotovo sve političke i diplomatske mogućnosti za postizanje pregovornog rešenja“.

Filipini tvrde da teritorijalne vode  obuhvaćene odredbama konvencije UN-a, koje su potpisale obe zemlje, omogućavaju zemljama da proglase ekskluzivnu ekonomsku zonu koja se prostire 370 kilometara od njihovih obala.

Kina svojata gotovo svih 3,5 miliona kvadratnih kilometara Južnog kineskog mora, zbog čega se spori ne samo sa Filipinima već i sa Vijetnamom, Malezijom, Bruneijem i Tajvanom.

Nije bilo nepsorednog odgovora Kine, koja je saopštila da bi ti sporovi trebalo da budu rešeni putem direktnih pregovora.

Pomenuti sporovi su se tokom proteklih meseci produbili jer pomenute zemlje intenziviraju traganje za podvodnim nalazištima nafte i gasa.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE