četvrtak, 05. maj 2016

Aktuelno / Globalne teme

Zaoštravanje spora Kine i Japana

Kineski ratni brod prošle nedelje usmerio svoj borbeni radar na brod japanske mornarice, u blizini grupe spornih ostrva u Istočnom kineskom moru

Kineski brod nadomak broda japanske obalske straže u Istočnom kineskom moruKineski brod nadomak broda japanske obalske straže u Istočnom kineskom moru
x
Kineski brod nadomak broda japanske obalske straže u Istočnom kineskom moru
Kineski brod nadomak broda japanske obalske straže u Istočnom kineskom moru
Glas Amerike
Japan je saopštio da je jedan kineski ratni brod prošle nedelje usmerio svoj borbeni radar na jedan brod japanske mornarice, u blizini grupe spornih ostrva u Istočnom kineskom moru.

Japansko ministarstvo odbrane uložilo je žalbu Kini povodom tog incidenta koji se odigrao 30. januara, što je najnovija u nizu opasnih eskalacija njihovog dugoročnog teritorijalnog spora.

Japanski ministar odbrane, Itsunori Onodera, danas je nazvao kineski potez „veoma abnormalnim“. On je ukazao da se radar, koji je bio usmeren na japanski brod, normalno koristi za navodjenje raketa.

Mada nije bilo većih sukoba, Kina je više puta slala svoje ratne brodove u blizinu pomenutih ostrva kojima upravlja Japan. Analitičari navode da takav potez ima za cilj da se uspostavi de facto kontrola nad tom oblašću.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
04.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE