Linkovi

Četvoro mrtvih u napadu u sinagogi


Izraelska specijalna policija pretražuje objekat pored sinagoge u kojem se odigrao današnji napad
Izraelska specijalna policija pretražuje objekat pored sinagoge u kojem se odigrao današnji napad

Policija u Jerusalimu usmrtila dvojicu Palestinaca, koja su sa satarom i vatrenim oružjem upali u jevrejsko svetilište tokom jutrošđnje molitve, izraelski premijer Benjamin Netanjahu najavio "oštar" odgovor...

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu zarekao se da će njegova vlada „oštro“ ogdovoriti na današnji napad u sinagogi u Jerusalimu, u kojem je su nastradala četiri jevrejska vernika, dok je osmoro povređeno.

Izraelske vlasti navode da su dvojica palestinskih napadača imala kuhinjsku sataru i vatreno oružje kada su upali u sinagogu tokom jutarnje molitve u četvrti Har Nof, u kojoj uglavnom žive ortodoksni jevreji i imigranti sa Zapada.

Policija, koja je usmretila napadače, saopštila je da su žrtve bili Izraelci sa dvojinim državljanstvom – trojica Amerikanaca i jedan Britanac.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je na skupu palestinskih lidera osudio takve napade.

"Snažno osuđujemo ovaj incident i ni pod kojim uslovima ne prihvatamo napade na civile. Istovremeno, dok osuđujemo ovakve akcije, takođe osuđujemo napade na džamiju al-Aksa, na sveta mesta“.

Abas je po svemu sudeći govorio o nedavnim posetama desničarskih izraelskih političara džamiji akl-Aksa, odnosno Brdu hrama, mestu koje obe religije duboko poštuju.

U međuvremenu, Sami Abu Zohri, portparol ekstremističke grupe Hamas, nazvao je današnji napad odgovorom na izraelsku agresiju.

"Pokret Hamas pohvaljuje napad u Jerusalimu i smatra ga normalnom reakcijom na ubistvo Jusefa al Ramuna i izraelske zločine u džamiji al-Aksa, koji se ponavljaju. Hamas uvek ističe važnost osvete za izraelske zločine. Izraelska okupacija je odgovorna za tenizije".

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je preko svog portparola pozvao međunarodnu zajednicu da osudi napad i zarekao se da će Izrael odgovoriti.

Današnji napad je poslednji u nizu incidenta, od kada je pre mesec dana došlo do povećanja nasilja u Jerusalimu i na Zapadnoj Obali.

Nemiri su posledica rastućeg nezadovoljstva mladih Arapa, smatra Rami Nasralah, koji se nalazi na čelu mirovnog instituta u Istočnom Jerusalimu.

“Sve je to plod neuspeha izraelskog sistema da obezbedi odgovarajuće usluge i rešenja za stanovanje i obrazovanje. Stoga je to uglavnom urbani konflikt, a pitanje džamije al-Aksa pretvorilo ga je i u verski, umesto da bude samo etnički”.

Američki državni sekretar Džon Keri pozvao je telefonom premijera Netanjahua da bi mu izrazio saučešće. On je u razgovoru sa novinarima u Londonu izjavio da je napad bio "čin čistog terora".

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da nema opravdanja za takve napade na nedužne civile. On je poručio da je važno da izraelski i palestinski lideri i obični građani sarađuju kako bi obuzdali tenzija, odbacili nasilje i tražili put ka mirnom rešenju.

XS
SM
MD
LG