petak, 29. april 2016

Balkan

Povelja Crnojevića vraćena muzeju

Povelja koju je Narodni muzej ustupio MCP za potrebe izložbe u Manastirskom muzeju još 1987. godine, a koju je SPC u Crnoj Gori od tada odbijala da vrati, ponovo je u posjedu vlasnika.

Nebojša Redžić
Još jedan nesporazum SPC u Crnoj Gori i države, dobio je sudski epilog. Naime, predstavnici Mitropolije Crnogorsko primorske Srpske pravoslavne crkve danas su Narodnom muzeju na Cetinju vratili Povelju Ivana Crnojevića, iako su 26 godina odbijali da to učine.

Povelja koju je Narodni muzej ustupio MCP za potrebe izložbe u Manastirskom muzeju još 1987. godine, a koju je SPC u Crnoj Gori od tada odbijala da vrati, ponovo je u posjedu vlasnika. Time je ispoštovana odluka Višeg suda u Podgorici, koji je početkom januara presudio da ovaj vrijedni istorijski dokument mora biti vraćen Muzeju na Cetinju. Nakon što je od Mitropolije Crnogorsko primorske, preuzeo povelju Ivana Crnojevića o osnivanju Cetinja, direktor Narodnog muzeja rekao je da je pravda zadovoljena:

„Povelja se vraća tamo odakle je i otišla prije 26 godina. Ovo je dokaz da je država iznad svih nas, a čitav posao oko primopredaje smo završili u veoma korektnoj atmosferi“, kazao je Pavle Pejović,

Prema riječima Pejovića stručni tim Narodnog muzeja potvrdio je vjerodostojnost Povelje koja je 1987. godine ustupljena Mitropoliji.

“Smatramo da je to originalni dokument“, kazao je Pejović

Stručni tim koji je danas preuzeo Povelju, konstatovao je da je stanje Povelje nepromijenjeno i da na ovom izuzetnom dokumentu nema oštećenja.

Konzervator Aleksandar Ivanović je kazao da će Povelja detaljno biti pregledana, ispitano njeno fizičko stanje i na osnovu toga će biti utvrđene eventualne mjere zaštite, prije nego Povelja bude smještena ili u izložbenom prostoru, ili pohranjena u depou. Prema riječima Ivanovića ono što se sigurno mora uraditi je presovanje Povelje, jer je djelimično izvitoperena.

Povelja Ivana Crnojevića je dokument o osnivanju Cetinjskog manastira iz 1485. godine, a do prije 26 godina čuvana je u bibliotečko-arhivskom odjeljenju Muzeja, gdje će od danas ponovo zauzeti svoje mjesto.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
28.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE