Linkovi

Završena dogradnja Velikog hadronskog sudarača


CERN Accelerator
CERN Accelerator

Obimna dogradnja Velikog hadronskog sudarača najzad je gotova. Ovaj instrument pomoću kojeg je otkriven Higzov bozon - tzv. Božja čestica – pokrenut je na vreme kako bi bio u pogonu za proslavu 60. godišnjice Evropske organizacije za nuklearna istraživanja, poznate po francuskoj skraćenici CERN - koja se obeležava ovog meseca.

Fizičari se nadaju da će im Hadronski sudarač pomoći da prodru u još neke tajne nastanka univerzuma.

Ogroman sudarač čestica, koji se nalazi u tunelu dugačkom 27 kilometara, 100 metara pod zemljom u blizini Ženeve u Švajcarskoj, nikada nije radio punim kapacitetom. I pored toga, pre havarije 2012. godine, naučnici su uspeli da zapaze Higzov bozon – elementarnu česticu čije je postojanje dokazalo teoriju “Standardnog modela” – koja umnogome objašnjava kako je nastao univerzum.

Ali još uvek ima mnogo toga što je neotkriveno, kaže istraživač u CERN-u Despina Hacifotiadu.

Ti sudari proizvode veliki broj novih čestica i proučavajući te čestice možemo da zaključimo šta se dogodilo na samom početku sudara, te da zamislimo šta se dogodilo pri kreiranju univerzuma”.

Kako bi radio punim kapacitetom, elektromagneti Velikog sudarača moraju da se ohlade do apsolutne nule – što je proces za koji je potrebno nekoliko meseci. Početkom iduće godine, magneti će moći da ubrzaju sićušne oblake subatomskih čestica skoro do brzine svetlosti, bombardujući ih energijom jačine 14 hiljada milijardi elektron-volti.

Istraživač Sudaršan Para-mes-Varan kaže da će naučnici na osnovu toga moći da testiraju nove teorije.

Jedna od tih teorija je supersimetrija kojom se predviđa čitav novi niz čestica sa jako velikom masom, tako da se nadamo da će nam dodatna energija koju ćemo dobiti iz Sudarača omogućiti da tražimo i nađemo te čestice."

Sva obična materija oko nas, uključujući zvezde i planete, čini samo 5 odsto univerzuma. Fizičari se nadaju da će sudaranje subatomskih čestica pod višim naponom nego ikada do sada, možda najzad rasvetliti tamnu materiju ili tamnu energiju, za koju se veruje da popunjava ostatak svemira.

XS
SM
MD
LG