Linkovi

Otava: Pucnjava u parlamentu


Naoružani policajci ispred zgrade parlamenta u Otavi
Naoružani policajci ispred zgrade parlamenta u Otavi

Desetine hitaca iz vaternog oružja odjeknule su zgradom kanadskog parlamenta u Otavi, pošto je najmanje jedan naoružani napadač pucao na vojnika koji je čuvao stražu ispred spomenika žrtvama rata.

Vojnik je kasnije podlegao povredama. Policija je navela da je jedan naoružani napadač ubijen u glavnoj zgradi parlamenta. Kasnije je međutim saopštila da se veruje da su za pucnjavu odgovorna dva ili tri napadača, te da je u toku potraga za jednim ili dva osumnjičena. Jedan od policijskih zvaničnika rekao je da se situacija u centru prestonice menja iz časa u čas.

Kanada je ove nedelje podigla nivo pretnje od terorizma na srednji, pozivajući se na komunikaciju između radikalnih grupa poput Islamske države i Al Kaide, ali ne i na specifičnu pretnju. Gradonačelnik Otave naveo je da motivi današenjeg napada još nisu u potpunosti poznati.

Teško naoružani pripadnici policije, uz podršku oklopnih vozila, opkolili su zgrade u centru prestonice u potrazi za osumnjičenima. Policija u Otavi navodi da su se pucnji čuli i u obližnjem tržnom centru. Portparol kanadskog premijera rekao je da je Stiven Harper napustio mesto incidenta i da je „bezbedan“. Jedan od ministara, Džejson Keni, koji je objavio da je povređeni vojnik preminuo, poručio je da Kanada neće dozvoliti da bude terorisana ili zastrašena današnjim oružanim napadima.

U Vašingtonu, portparol Bele kuće Džoš Ernest je rekao da su američki funkcioneri ponudili pomoć svojim kanadskim kolegama dok pristižu nove informacije o napadima. Ernest je rekao da je predsednik Barak Obama razgovarao sa premijerom Harperom o incidentu.

Američka ambasada u Otavi zatvorena je iz predrostrožnosti, dok je Severnoamerička komanda protivvazdušne odbrane (NORAD) u povišenom stepenu pripravnosti. Do današnje pucnjave je došlo samo dva dana pošto je dva kanadska vojnika u Kvebeku pregazio muškarac naklonjen džihadistima, a jedan vojnik je pritom i poginuo.

XS
SM
MD
LG