Linkovi

Regionalno povezivanje u Briselu


Premijeri zemalja Zapadnog Balkana sa evropskim komesarima na sastanku u Briselu (gov.me)
Premijeri zemalja Zapadnog Balkana sa evropskim komesarima na sastanku u Briselu (gov.me)

Na sastanku zapadnobalkanske šestorke sa komesarima EU potvrđena potreba bliže saradnje i širenja evropske transportne mreže i na region

U Briselu je danas održan sastanak premijera zemalja Zapadnog Balkana sa komesarima za proces proširenja i transport Evropske komisije, što bi trebalo da bude još jedan korak ka konkretnim projektima saradnje država regiona na polju transporta, energije, ali i ostalih vidova saradnje država medjusobno i sa EU partnerom. Osim toga, srpski i crnogorski premijer Aleksandar Vučić i Milo Đukanović imali su i niz bilateralnih susreta.

Današnji sastanak u Evropskoj komisiji bio je nastavak dijaloga na nivou premijera, započetog prošle godine u Berlinu, nastavljenog u Beogradu pa Prištini, gdje su se dogovorale snažnije veze komunikacije i saradnje na ekonomskom planu.

Zajednička izjava nakon sastanka potvrdjuje potrebu bliže saradnje, širenja evropske transportne mreže i na region Zapadnog Balkana, te da se do samita u avgustu ove godine u Beču, postignu konkretni rezultati zasnovani na konkretnim investicionim projektima.

Nakon zajedničkog skupa, srpski premijer Aleksandar Vučić imao je niz bilateralnih susreta, medju kojima i one sa evropskim zvaničnicima.

"Postoji naš jasan interes da se započnu pregovori - razgovarali smo o tome šta je neophodno da se učini kako bi se ubijedile one zemlje koje još uvijek imaju dvoumljenja oko toga. Ja lično vjerujem i ne krijem taj stav, otvaranje pregovora će da stvori povoljan trenutak za nastavak poboljšanja situacije i nastaviću da dajem svoj doprinos uvjeravanju onih država koje još uvijek ne daju zeleno svjetlo za to....ovo je, prvenstveno, političko pitanje. Još treba da se radi na pripremi, ali vjerujem da je poglavlje 32. finansijske kontrole spremno za pregovore, ali sada se čekaju odluke koje su u vezi sa poglavljem normalizacije odnosa sa Prištinom. Pitanje je politčke volje i pokušaću , zajedno sa ostalima, da dodjem do odgovora tokom narednih sedmice", poručio je evropski komesar za pregovore o proširenju, Johanes Han.

Tokom razgovora srpskog premijera sa predsjednikom Evropskog savjeta naglašena je potreba nastavka reformi i prilagodjavanja društva evropskim vrijednostima. Medjutim, nije zaobidjeno ni upozorenje kada je riječ o poziciji Beograda u odnosu na evropsku spoljnu politiku.

"Podvukao sam važnost pristupa srpske spoljne politike zasnovanog na ključnom prioritetu - priključenju EU. Iskazao sam očekivanja Unije da se Srbija usaglasi sa našom spoljno-političkom pozicijom do ulaska u EU", izjavio je predsjednik Evropskog savjeta, Donald Tusk.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao:

"Zaslužili smo da otvorimo prvo pregovaračko poglavlje u junu ove godine. Da li će se to i desiti, nije do nas. Ispunili smo one stvari koje se tiču Srbije i sada očekujemo da dobijemo podršku i od EU."

Susret Đukanović - Mogerini

Crnogorski premijer se danas u Briselu sastao sa visokom predstavnicom Evropske unije Federikom Mogerini.

Mogerini je izrazila visoko poštovanje za ulogu koju Crna Gora ima u regionu i za postignuti napredak u dosadašnjem periodu prilagođavanja evropskom sistemu vrijednosti. Istovremeno je pohvalila usaglašenost Crne Gore u vođenju spoljne i bezbjednosne politike sa spoljno bezbjednosnom politikom Evropske unije“, navodi se u saopštenju iz crnogorske vlade.

Đukanović je susret sa Mogerini ocijenio kao nastavak uspješnih razgovora, koje je prije nekoliko dana imao sa predsjednikom Savjeta EU, Donaldom Tuskom, predsjednikom Evropske komisije Žan Pol Junkerom i komesarom Johanesom Hanom .

U današnjim razgovorima dobilli smo veoma ohrabrujuće poruke i spremnost da i sa te vrlo važne partnerske adrese u Evropskoj uniji, imamo dobru podršku i dobar zamajac na putu dalje i potpune evropske i evroatlantske integracije Crne Gore", kazao je premijer.

XS
SM
MD
LG