Linkovi

Evropski parlament o terorizmu i radikalizaciji


Evropski parlament
Evropski parlament

Nova bezbjednosna stvarnost, teroristički napadi i prijetnja slobodnom svijetu, razlozi su da se Evropa probudi, sažetak je danas usvojene rezolucije Evropskog parlamenta.

Tom rezolucijom se traži da Unija usvoji novu strategiju, baziranu na prevenciji radikalizacije evropskih gradjana- rodjenih i odgajanih u Evropi, a sada željih da je vide razorenu.

Još napad na redakciju Chalrie Hebdo magazina početkom godine je trebao da bude poziv na budjenje Evrope, čulo se tokom rasprave Evropskog parlamenta o terorizmu i radikalizaciji. Treba akcija i to odmah, akcija usmjerena protiv terorista, ali i preventivan rad kako bi se spriječila radikalizacija evropskih gradjana. Da li je prekasno, s obzirom, da je već oko 5 hilada Evropljana otišlo da se bore na strani Islamske države? Situacija jeste teška, možda najteža od Drugog svjetskog rata, opozoravaju evropski parlamentarci.

Član Evropskog parlamenta iz Italije, grupa socijal-demokrata, Djovani Pitelja:

" Evropa ne smije sebi dozvoliti da je terorizam promijeni. Ostaćemo isti i izbjeći ćemo tu opasnost. Pomislimo na tragediju u Parizu, na situaciju u Briselu, ovo je najteži trenutak ukojem živimo od Drugog svjetskog rata."

Evropske članice ne saradjuju dovoljno- jedno su riječi i obećanja, a drugo djela, upozoreno je iz parlamentarnih klupa.

Čan Evropskog parlamenta iz Belgije, grupa liberala, Gaj Verhovštat:

" Želim danas da uputim apel za formiranje Evropske obavjeđtajne agencije. Francuski ministar unutrađnjih poslova je u pravu kada poruđuje da hitno moramo da pobijedimo terorizam, i mi treba da se fokusiramo na trenutne različite mjere kakve su dolgovorene još nakon napada na Šarli Ebdo. Treba priznati 10 mjeseci nakon toga, još uvijek 12 evropskih članica nije dalo neophodne informacije kako bi smo osnažili sistem zaštite Šengena.

Članica Evropskog parlamenta iz Francuske i autor parlamentarne rezolucije, Rašida Dati

" Moramo biti svjesni potrebe da se borimo protiv varvarizma i terorizma koji je unutar naše teritorije i moramo osigurati da se zatvori mreža i isključimo one koji iskorištavaju našu otvorenost i vladavinu prava. Rodjeni u Evropi, odrasli u Evropi, oni sada žele da Evropu iz temelja uniše"

Usvojena parlamentarna rezolucija je poziv na mjere koje, sem borbe protiv terorista, podrazujevaju i promjenu svijesti Evropljana da je terorizam nessto ssto ne nalazi korjena na evropskom tlu- prevecija, na koju pozivaju parlamentarci, znacci dugotrajan i uporan rad svih segmenata drusstva, a marginalizacija, strah, nacionalizam i xsenofobija, ssto se u ovoj situaciji poput pozzara ssire Evropom, takve napore neche olakssati...

XS
SM
MD
LG