sreda, 04. maj 2016

Aktuelno / Globalne teme

Suša u evropskoj "godini vode"

Suša koja je ove godine pogodila i Evropu skrenula je pažnju na potrebu ulaganja u obnavljanje i zaštitu vodenih resrusa.

Belgijski princ Filip posećuje fabriku za preradu otpadnih voda u Hai Fongu u Kini, u koju su uložene belgijske investicije.
Belgijski princ Filip posećuje fabriku za preradu otpadnih voda u Hai Fongu u Kini, u koju su uložene belgijske investicije.
Elvir Bucalo
Bez vode, jasno, nema života - u društvu u kojem živimo, gdje je dovoljno odvrnuti česmu i voda je tu, često zaboravljamo da je voda ograničen resurs, koji se svuda, pa i u Evropi, suočava sa brojnim  prijetnjama, poput suše uzrokovane visokim temperaturama.
 
Suša će, zajedno sa ljetom ipak proći, ali druge prijetnje su tu - u  EU se svakog dana u vodi završe stotine tona otpada, poput  medicinskog. Namjerno ili ne, činjenica je da su tu, u prijeko potrebnoj vodi. Šta činiti? Raditi preventivno, naravno, ali šta sa već zagadjenom vodom?
 
Veliki centar južno od Berina u Njemačkoj, vodjen od strane Feredalne agencije za životnu sredinu radi na tome - cijeli simuliraju  jezera i vodotoke a cilj je rekonstruisati eko-sistem i istražiti  uticaj svih tih hemikalija na floru i faunu.
 
"Medicinski preparati su napravljeni da imaju uticaj na ljude i  životinje, ali oni takodje mogu uticati na životnu sredinu- jedan  primjer je endokrini efekat kontraceptivnih sredstava, kakav smo već zabilježili u prirodi oko nas", navodi profesor Adolf Ajzentreger iz Federalne agencije za životnu sredinu.
 
U Rurskom bazenu, na zapadu Njemačke, pokušavaju vodu očistiti najbolje što može.
 
"Nakon godinu dana testova, dostigli smo stepen eliminacije izmedju 50 i 70 posto- u ovom trenutku nije moguće da učinimo više", kaže Markus Ridel iz Službe za zaštitu voda.
 
Prevencija ostaje najbolja opcija - u Njemačkoj je pokrenuta ozbiljna  kampanja koja poziva ljude da neupotrebljene lijekove vraćaju apotekama. Takodje, pri proizvodnji lijekova je neophodno uvrstiti i  komponentu njihovog eventualnog uticaja na životnu sredinu. Evropa se, čini se, pokreće - ova godina je proglašena “godinom vode”, pa i  Evropska komisija užurbano radi na novim, strožijim direktivama na  tom polju.

Tako je nedavno 15 novih supstanci dodano "crnoj listi" zagadjivača, gdje su se, po prvi put, našla i tri farmaceutska  proizvoda. Zašto? Zato što briga o vodi nije stvar politike već  preživljavanja... Jedino pitanje je: da li smo na vrijeme počeli  uvidjati značaj bogatstva koje tako nerazumno trošimo?
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
03.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE