Linkovi

Ukrajini i EU ipak gas iz Rusije


Ukr
Ukr

Nakon pet sati pregovora u Evropskoj komisiji dovogoreno je da će Ukrajinci Rusima unaprijed platiti za martovsku isporuku, a da će zauzvrat Gazprom isporučiti 114 kubnih metara gasa dnevno tokom mjeseca marta.

Nakon višesatnih razgovora u Evrposkoj komisiji, u ponedeljak kasno uveče predstavnici Ukrajine i Rusije su postigli dogovor koji osigurava snabdijevanje gasom ne samo Ukrajine, već i država EU kojima je, zbog nedavnih nesuglasica na relaciji Moskva - Kijev, prijetio potpuni prekid dotoka gasa.

Počelo je medjusobnim ukrajinsko-ruskim optužbama, na koje su Evropljani odgovorili hitinim pozivom u Brisel upućenim na adrese ministara energije, kako bi se riješile nesuglasice i, u krajnjoj liniji, obezbijedilo uredno snabdijevanje Evropljana koji su, još urednije, platili ozbiljnu cijenu za svaki kubni metar gasa.

"Zadovoljan sam da smo uspjeli da obezbjedimo punu primjenu zimskog paketa snabdijevanja gasom za Ukrajinu, dogovorili smo takodje da nastavimo pregovore o snadijevanju gasom nakon toga i dobio sam uvjeravanja da će snabdijevanje gasom za evropsko tržište ostati bezbjedno", rekao je evropski komesar za energetsku uniju, Maroš Šefčovič.

Nakon pet sati pregovora dovogoreno je da će Ukrajinci Rusima unaprijed platiti za martovsku isporuku, a da će zauzvrat Gazprom isporučiti 114 kubnih metara gasa dnevno tokom mjeseca marta, posle čega će uslediti dogovor.

"Ispunjavajući svoje obaveze po ugovoru, obje strane će potvrditi da je riječ o ključnom snabdjevaču i tranzitnoj zemlji za snabdijevanje EU potrebnim količinama gasa."

Ova, posljednja kriza je prošla, a kada će izbiti nova, niko ne zna. Evropljani će nastojati da preduprijede moguće probleme dovodeći za sto sve strane i, uz pomoć svoga i medjunarodnog novca, plaćajući dugove prezaduženog Kijeva, ispunjavajući tako obećanje o podršci, ali i osiguravajući snabdijevanje vlasitith gradjana gasom.

XS
SM
MD
LG