Linkovi

Fajn: Bez političkog rešenja krize u Siriji


Analitičar Brus Fajn
Analitičar Brus Fajn

Krajnje rešenje je svrgavanje režima predsednika Asada i mnogi smatraju da je to samo pitanje vremena, kaže za Glas Amerike analitičar Brus Fajn

Izaslanik medjunarodne zajednice za Siriju, Lakhdar Brahimi založio se za promene u toj ratom razorenoj zemlji. O mogućnosti političkog rešenja za rat u Siriji kolega Glas Amerike razgovarao je sa autorom i političkim analitičarem, Brusom Fajnom.

Fajn: “Ne verujem da je političko rešenje moguće uglavnom iz dva razloga: za sada ne postoje dodirne tačke izmedju opozicije i Asadovog režima, dok su konflikt i krvoproliće predugi i peduboki da bi diplomatsko rešenje imalo izgleda za uspeh. Krajnje rešenje je svrgavanje režima predsednika Asada i mnogi smatraju da je to samo pitanje vremena. Neki analitičari, medjutim, veruju da će ono što bi moglo da dodje posle Asada moglo da bude podeljena zemlja sa jakim uticajem islamista, poput situacije u Iraku i Libiji. U tim zemljama imate dva elementarna problema, kao i u Siriji: stanovništvo nije homogeno i ne postoji vladavina prava. A kada nemate neko legitimno neutralno telo koje bi rešavalo sporove i osiguravlo osnovnu bezbednost i ljudskih prava, onda imate haotično stanje i gradjanski rat kome se ne vidi kraj.”

Glas Amerike: Rusija i Iran obezbedjuju oružje Siriji, a Zapad dok neke zemlje Persijskog zaliva naoružavaju pobunjenike?

Fajn: “Istorijski gladano količina oružja dostupna zaraćenim stranama nije uvek odlućujući faktor. U Vijetnamskom ratu, na primer, mi smo snabdevali Južni Vijetnam najmodernijim oružjem tog vremena, a ta zemlja je ipak izgubila rat, dok je Severni Vijetnam sa inferiornijim oružjem pobedio jer je bio uveren da je njegova borba legitimna, ideološki motivisana i imao je upornost i volju da pobedi. Sličan primer imate u Avganistanu gde je svojevremeno Sovjetski Savez imao ogromnu vojnu nadmoćnost a ipak je izgubio rat. U sadašnjoj situaciji Asadov režim ima preimućstvo u oružju, avijaciju i rakete, ali ne može da izadje na kraj sa opozicionim ustanicima. Strana koja prihvati da se žrtvuje i istraje je ona koja će pobediti.”

Glas Amerike: Šta bi pad Asadovog režima mogao da znači za unutrašnju situaciju u Sirji?

Fajn: “Posle eventualnog Asadovog pada u Siriji će potrajati unutrašnji nemiri i konflikti. Neki smatraju da bi nova vlada mogla da bude slična onoj u Egiptu - neki vid islamističke ili sektaške države pod uticajem klera, dok drugi predviđaju teokratsku vladavinu poput one u Iranu. Drugi smatraju da će tokom vremena verski i ekstremni elementi, ukljuČući Al Kaidu, steći odlučujući uticaj. Rezultat će biti nestablina i dezintegrisana država u kojoj će gradjanski rat potrajati.
XS
SM
MD
LG