nedelja, 01. maj 2016

Balkan

"Maneken pis" ponovo u srpskoj nošnji

Na dan državnosti Srbije danas je zaštitni znak Brisela, zvani Maneken pis, obukao srpsku narodnu nošnju, što je gest prijateljstva Belgije i Srbije.

Elvir Bucalo
Na dan državnosti Srbije danas je zaštitni znak Brisela, zvani Maneken pis, obukao srpsku narodnu nošnju. Kako naglašavaju predstavnici gradskih vlasti, riječ je o gestu prijateljstva Belgije i Srbije, gest kojim se nadaju da će te veze biti još čvršće.
 
Nema turiste koji dodje u Brisel a da ne fotografiše zaštitni znak ovoga grada - čovječulak koji je, kaže legenda, spasio grad od požara, danas je odjeven u srpsku narodnu nošnju...
 
U čast nacionalnog praznika Srbije obukli smo “Maneken pisa”, najčuvenijeg dečaka Brisela, u srpsku nacionalnu nošnju. To je gest prijateljstva Belgije prema Srbiji koji učvršćuje veze izmedju dve zemlje”, ističe gradski sekretar za kulturu, Karin Laliju.
 
Neki od prolaznika u centru Brisela ovako su komentarisali novi izgled poznate sculpture:
 
Prve asocijacije na Srbiju nisu mnogo pozitivne zbog rata i drugih dešavanja…”
 

“Ne znam mnogo o Srbiji, ali mislim da ima interesantne ljude i kulturu.”
 
Ambasadorka Srbije u Belgiji, Vesna Arsić kaže:
 
"Vec od ranog jutra kostimograf muzeja Manekena pisa oblači skulpturu u nasu narodnu nošnju i celog dana svi turisti koji dolaze u Brisel imaju priliku, a većina njih obavezno dodje, imaju priliku da vide Šumadinca, odnosno Manekena pisa obucenog kao Šumadinca.”
 
Oni koji pažljivije prate briselska zbivanja zapaziće da je ovakav način obilježavanja nacionalnog praznika Srbije desio se i prošle godine - što će reći, postaje polako i tradicija u centru evropskih institucija...
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE