Linkovi

Pregovori završeni, nastavak sutra


U Briselu je okončana prva runda razgovora u okviru petog susreta premijera Srbije Ivice Dačića i Kosova, Hašima Tačija, uz posredovanje visoke predstavnice EU, Ketrin Ešton.

U Briselu je okončana prva runda razgovora u okviru petog susreta premijera Srbije Ivice Dačića i Kosova, Hašima Tačija, uz posredovanje visoke predstavnice EU, Ketrin Ešton. Premijeri niti evropska strana nisu davali komentare nakon sastanka, dok izvori bliski dijalogu naglašavaju da pregovori traju i, sasvim sigurno, nastavljaju sutra.

Sudeći prema najavljenim temama i dužini ovog, petog po redu, kruga dijaloga Begrada i Prištine, riječ je o teškim i ozbiljnim razgovorima, uz posredovanje baronese Ešton. Potvrdjeno je to i iz izvora bliskih njenoj kancelariji nakon što se okončao današnji dio susreta, uz insitiranje evropske strane da se prodje kroz cijelu planiranu agendu, na kojoj su, pred ostalog i vruće teme poput paralelnih institucija na sjeveru Kosova. Od početka razgovora kosovska strana traži njhovo ukidanje, dok se Evropljani pozivaju na ministarske zaključke iz decembra prošle godine, koji pozivaju na sporazum koji bi omogućio cjelovitost kosovskog administrativnog aparata.

"Vi znate da je Savjet u 12-tom mjesecu jasno rekao šta je potrebno da se ostvari u okviru djaloga. O svim pitanjima su premijeri i Visoka predstavnica već ranije razgovarali i tamo gdje još uvijek nema dogovora, idemo u pravcu daljnjeg napretka. Ovaj put smo za razgovore odvojili više vremena, da mogu stvarno da razgovaraju o otvorenim pitanjima, pokušaju naći dogovore koji su prihvatljivi i za jednu i za drugu stranu", navela je portparolka Visoke predstavnice EU, Maja Kocijančić.

Praktično, razgovori se nastavljaju i večeras, jer, kako je ukazao izvor blizak dijalogu, dvojica premijera su u kontaktu i koriste vrjeme za medjusobne, ali konsultacije sa svojim timovima. Važnost djaloga je danas naglasio i predjsednik Evropskog svajeta, Herman Van Rompuj.

"Odajem priznanje dvojici premijera i Visokoj predstavnici EU za dosadašnji napredak. Istovremeno, pozivam ih da pokažu konstruktivan pristup u dijalogu. Njegovi konkretni rezultati su od ključne važnosti na evropskom putu i Srbije i Kosova", poručio je Van Rompuj.

A konkretni rezultati dijaloga i normalizacije odnosa Begrada i Prištine će biti tema izvještaja EK sredinom narednog mjeseca, od čijeg sadržaja će ovisti i naredna faza integracijskog procesa.
XS
SM
MD
LG