petak, 29. april 2016

Aktuelno / Globalne teme

Protest evropskih proizvodjača mleka

Mlekari upozoravaju da bez evropske pomoći i izdvajanja u budžetu - neće biti ni evropskog mleka.

Evropski mlekari prskaju policiju mlekom iz šmrka za vreme demonstracija ispred Evropskog parlamenta u Briselu.
Evropski mlekari prskaju policiju mlekom iz šmrka za vreme demonstracija ispred Evropskog parlamenta u Briselu.
Elvir Bucalo
Protekla dva dana u Briselu demonstriraju proizvodjači mlijeka tražeći da se u proračun dugoročnog evropskog budžeta vrati podrška ovoj grani poljoprivrede, jer, kako upozoravaju demostranti, bez Evropske pomoći neće biti ni evropskog mlijeka.
 
Evropska četvrt Brisela je već dva dana potpuno blokirana prizvodjačima mlijeka koji su pristigli iz svih krajeva Unije. Zajednički im je zahtjev da se u proračun budžeta, koji je trenutno tema oštrih diskusija, vrati podrška ovoj grani poljoprivrede.

Karakterističan je primjer iz Belgije - tu litar mlijeka u proizvodnji košta gotovo pola eura, a njegova otkupna cijena je tek nešto iznad 20 centi. U ovakvim uqslovima, već stotine proizvodjača odustaju od svoga posla, ne želeći , umjesto mlijeka, prioizvoditi gubitke. Prijedlog novog dugoročnog budžeta Unije im još više otežava život, režući fondove, od kojih je do sada oko 40 posto išlo na podršku evropskoj poljoprivredi - sada, jedina perspektiva je: gašenje proizvodnje.
 
"Nema brzog rješenja za ovaj problem i svi znate da je ono dugoročno. Nema brzih odgovora, ali odgovor možemo naći ako radimo na tome i ja na sebe preuzimam da analiziram ovo i da što prije mogu nadjem rješenje. Nadam se da ću do polovine noardene godine imati više detalja", kaže evropski komesar za poljoprivredu Dačijan Čološ.
 
Vjeruje se da će do tada okončati rovovska borba izmedju Evropske komisije i Vijeća, gdje prvi traže blago povećanje, a drugi oštro kresanje budžeta. Ukoliko pobijede zagovornici štednje, ne samo da će trpjeti svi projekti finansirani od strane EU, već, doslovno, jer proizvodjači nemaju drugu opciju, Evropljani na svom stolu više neće imati mlijeko  “MADE IN EU".
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
28.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE