sreda, 04. maj 2016

Balkan

Brisel: Dijalog jedini put napred

Svi se slažu da je jučerašnji susret u Briselu, bez obzira što nije donio konkretne zaključke, posebno važan za proces koji se odvija pod budnim okom evropske administracije.

Elvir Bucalo
Jučerašnji, prvi suset predsjednika Nikolića i predsjednice Jajage je za evropsku stranu od posebne važnosti - dao je podršku nastavku dijaloga, koji u Briselu vide kao jedini put prema rješenju kosovskog pitanja.
 
Svi se slažu da je jučerašnji susret u Briselu, bez obzira što nije donio konkretne zaključke, posebno važan za proces koji se odvija pod budnim okom evropske administracije. Očekivano, nakon susreta, ponovljeni su različiti stavovi dvije stane.
 
"Nešto zajedničko postoji - da sa na Kosovu i Metohiji živi bolje, da Srbija bude u EU, da iz prošlosti izadjemo u sadašnjost i budućnost, i sve je to ono što bi svaki gradjanin poželeo, kao što je želja da bude više zapošljavanja, investicija. Medjutim, mislim da sastanak nije obezbedio pokretanje unapred u vezi onoga što je medju nama najteža, najveća prepreka, a to je pitanje: kakav je status Kosova i Metohije. Predsednica privremenih institucija Prištine, gospodja Jahjaga, isključiva je u tome da je to jedna nezavisna država koja treba sa Srbijom, kao sa svojim susedom, da ima dobre odnose. Naravno, Srbija se svojom rezolucijom opredelila da prepoznaje specifičnost teritorije Kosova i Metohije, ali i da postoje zajednice: srpska, romska, muslmanska, koje bi morale da imaju autonomni status. Ja sam preneo stavove rezolcije i rekao da je to okvir iz kojega neće izlaziti pregvarači koji u ime Srbije budu vodili dalji dijalog. Za početak je dobro, otvorili smo knjigu dogovora. Bolje da razgovaramo i dugo da dodjemo do rešenja, s tim što, ukolko pozicija Prištine ostane čvrsta, nepromenjiva, da je to jedna nezavisna država, onda ćemo teško da se dogovorimo",  poručio je predsjednik Srbije, Tomislav Nikolić:
 
Na drugoj strani, predsjednica Kosova, Afitete Jahjaga:
 
"Nije novo od Nikolića - na žalost, riječ je o starom pristupu koji je poznata nacionalistička radikalna opcija, koja je prouzrkovala mnogo štete i posljedica ne samo po moju zemlju, već i cijeli region. Ja očekujem od srpskog naroda da prepozna pozitivne promjene, duh saradnje i dobrosusjedskih odnosa. Ovo je doba integracija, doba hegemonije je prošlo i sada je vrijeme da se okrenemo euro-atlantskim integracijama. Sastanak koji smo održali bio je susret dvije nezavisne i suverene države. Nezavisnost Kosova je nepovratna, a naš sastanak je bio u funkciji podrške dijalogu dva premijera o tehničkim pitanjima."
 
Medjutim, već danas, Spoljnopolitički komitet Evropskog parlamenta podržao je rezoluciju kojom podstiče dijalog kao jedini put ka rješenju.
 
"Dijalog je jedini put naprijed i samo u par mjeseci oni su nacinili napredak i ja vjerujem da mogu postići sve.Uskoro će se obaviti peta runda pregovora a juče, po prvi put, predsjednik Nikolić i predsjednica Jahjaga su se susreli uz posredovanje Visoke predstavnice EU, a to je veoma jasna poruka, ne samo Srbiji i Kosovu”, ukazao je izvjestilac za Srbiju Evropskog parlamenta, Jelko Kacin.
Ovaj forum je zatvoren
Razvrstavanje komentara
Komentari
     
od: Artem iz: MvBsmkBqM
02.03.2013 13:59
Ostaj nedostižna, nema i daleakjer je san o sreći više nego sreća.Budi bespovratna, kao mladost.Neka tvoja sen i eho budu sve što seća.Srce ima povest u suzi što leva,u velikom bolu ljubav svoju metu.Istina je samo što duša prosneva.Poljubac je susret najlepši na svetu.Od mog priviđenja ti si cela tkana,tvoj plašt sunčani od mog sna ispreden.Ti beše misao moja očarana,simbol svih taština, porazan i leden.A ti ne postojiš, nit' si postojala.Rođena u mojoj tišini i čami,na Suncu mog srca ti si samo sjalajer sve što ljubimo stvorili smo sami. Najbolja Dučićeva pesma

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
03.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE