nedelja, 01. maj 2016

Aktuelno / Globalne teme

EU bez dogovora o budžetu

Kada se krajem mjeseca u Briselu okupe šefovi država ili vlada na razgovoru o dugoročnom finansiranju, mogli bi, kako sada stvari stoje, konstatovati - EU je bankrotirala.

Članovi grupe Prijatelji kohezije poziraju pred sastanak Evropskog parlamenta u Briselu 13. novembra 2011.
Članovi grupe Prijatelji kohezije poziraju pred sastanak Evropskog parlamenta u Briselu 13. novembra 2011.
Elvir Bucalo
Zbog toga što se evropske institucije nisu mogle dogovoriti oko toga kako pokriti rupe u ovogodišnjem budžetu, propao je zakonski rok i za dogovor o budžetu za narednu godinu - nesiplećene obaveze stoje, medju njima i pomoć radnicima koji su ostali bez posla, a kada se krajem mjeseca u Briselu okupe šefovi država ili vlada, na razgovor o dugoročnom finansiranju, mogli bi, kako sada stvari stoje, konstatovati - EU je bankrotirala.
 
U Evropskoj komisiji, parlamentu i vijeću, svi za sebe misle da su u pravu - prvi su predložili budžet za koji misle da je realan, drugi su ga skresali a treći dodali svote kakve ministri finansija nisu mogli da provare - a govorimo o stotinama milijardi, koje jedni nemaju a drugi smatraju da ih treba po svaku cijenu naći jer, kresanjem budžeta, bez finansiranja ostaju oblasti koje bi trebale Uniju izvući iz krize, kao što je razvoj i istraživanje, o kulturi i obrazovanju ne treba ni pričati, jer su prvi skresani sa troškova.
 
Medjutim, pogled naprijed nije bio moguć bez okretanja nazad - a tamo, u ovogodišnjem budžetu Unije, stoji rupa od oko 9 milijardi eura - od plata zaposlenima u evropskim institucijama, do strukturnih fondova za države članice.

Najviše varnica u pregovorima je bilo izmedju parlamenta i vijeća, tačnije tri države-članice: Velike Britanije, Holandije i Švedske koje su tražile drastično rezanje, protiv čega je parlament, čija se riječ po Lisabonskom sporazumu, mora uvažiti. Posljedica - ništa nije dogovoreno, tako da će naredni samit, zakazan za kraj mjeseca, samo sa temom budžeta, vjerovatno proteći bez rezultata. Sve liči na bankrot.
 
"Komisija zbog ovoga duboko žali, i nemojte misliti da žalimo zbog institucija, žalimo u ime evropskih malih i srednjih preduzeća, gradova i regiona, studenata, naučnika, jer svi oni očekuju evropske fondove, posebno u ovo vrijeme krize", poručio je portparol Evropske komisije Patricio Fiorili.
 
Riječ je o 9 milijardi eura koje nedostaju u evropskoj kasi za ovu godinu - ne pitajte ovog izvještača gdje su pare otišle, ali sada je činjenica da ih, izmedju ostalog, nema ni za hiljade radnika širom Evrope koji su ostali bez posla - medju njima su i radnici koje je otpustila Nokia u Finskoj i Rumuniji, radnici nekadašnjeg proizvodjača automobila Saab iz Švedske, italijanski i španski radnici i tako redom.

Svi oni će sada ostati bez podrške evropskog fonda, a ukoliko se kriza nastavi, niko više ko ostane bez posla u Uniji neće moći računati na bilo kakvu pomoć Brisela. Kada su države u pitanju, tu je situacija gotovo dramatična - novac koji nemaju davale su na projekte čije pokrivanje je obećala Unija - obećala, ALI...
 
"Istog dana kada su ministri finansija razgovarali o pomoći Grčkoj, isti ministri su rekli - Oh, Grčka je već platila 500 miliona eura, mi im to dugujemo i treba da im nadoknadimo, ali, vidjećemo, možda im vratimo pare naredne godine, vidjećemo...", navodi predsjedavajući Komiteta za budžet Evropskog aprlamenta, Alen Lamasur.
 
A tu nije riječ samo o Grčkoj - već i o Španiji i Italiji i ostalima koji su, i pored teškoća, platili svoje obaveze, uzaludno čekajući da Brisel isto učini.
 
I šta sada? Već danas Evropska komisija radi na novom prijedlogu budžeta, koji bi trebalo biti dovršen do kraja godine i trebao biti po mjeri svih - već sada to zvuči kao nemoguća misija, u situaciji kada od obećanog izlaska iz krize nema ništa, sa njim nema ni novca, a prve žrtve će, po običaju, biti oni koji su za tu situaciju ponajmanje krivi.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE