Linkovi

Bramerc: Šešelj vređa žrtve


Serž Bramerc, glavni tužilac Haškog tribunala u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, 10. decembar 2014.
Serž Bramerc, glavni tužilac Haškog tribunala u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, 10. decembar 2014.

U svom izlaganju šestomesečnog izveštaja o radu Haškog tribunala, glavni tužilac Serž Bramerc rekao da je podnet zahtev za opoziv odluke o privremenom puštanju Vojislava Šešelja.

U Njujorku je ranije danas održana sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj je glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc ocenio da je optuženi Vojislav Šešelj svojim izjavama po povratku u Srbiju prekršio naređenja Tribunala i uvredio žrtve.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc predstavio je danas redovan šestomesečni izveštaj o radu tužilaštva i rekao da je i on, kao i mnogi, frustriran što prvostepena presuda Vojislavu Šešelju nije izrečena iako je poslednji svedok saslušan 2010. godine, a suđenje okončano u martu 2012.

Bramerc je istakao da je Šešelj na inicijativu raspravnog veća privremeno oslobođen po „ograničenim uslovima“.

"Zbog Šešeljevog nepoštovanja naređenja Tribunala i uvreda koje je uputio zajednicama žrtava bilo je neophodno da moja kancelarija zatraži da se odluka o privremenom puštanju opozove. Odluka o tom zahtevu se očekuje", rekao je Bramerc.

On je takođe upozorio da oživljavanje Šešeljeve retorike od pre dve decenije i snažne reakcije na njegovo puštanje samo podsećaju da je pomirenje još krhko i da je neophodno udvostručiti napore da se osigura odgovornost za kršenje međunarodnog humanitarnog prava i da čvrsto stojimo protiv bilo kakve vrste revizionizma.

Glavni tužilac je ocenio da svakodnevna saradnja država bivše Jugoslavije sa sudom u Hagu zadovoljava očekivanja.

XS
SM
MD
LG