ponedeljak, 08. februar 2016

Aktuelno / Globalne teme

Brahimi pokušava da izdejstvuje primirje

Međunarodni mirovni izaslanik razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Sirije, a treba da se sastane i sa predsednikom Asadom i opozicijom

Ministar spoljnih poslova Sirije Valid al-Mualem (desno) i mirovni izaslanik UN i Arapske lige Lakdar Brahimi u Damasku
Ministar spoljnih poslova Sirije Valid al-Mualem (desno) i mirovni izaslanik UN i Arapske lige Lakdar Brahimi u Damasku
Glas Amerike
Sirijska vlada saopštila je da su razgovori između međunarodnog mirovnog izaslanika Lakdara Brahimija i ministra spoljnih poslova te zemlje bili "ozbiljni" i "konstruktivni".

Državna novinska agencija SANA prenela je da su dvojica zvaničnika razgovarala o uslovima pod kojim bi se prekinulo nasilje, povezano sa 19-mesečnom pobunom protiv vlade, kako bi se otvorio put za "sveobuhvatni dijalog". Agencija nije navela o kojim se uslovima radi, ali je ponovila vladino protivljenje bilo kakvom obliku "stranog mešanja" u to pitanje.

Izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige bi tokom ove posete Siriji treebalo da razgovara i sa predsednikom Bašarom al-Asadom, ali i opozicionim liderima. Brahimi pokušava da ubedi sirijske zvaničnike da podrže primirje tokom četvorodnevnog muslimanskog praznika Kurban Bajrama, koji počinje 26. oktobra.

Generalni sekretari Ujedinjneih nacija i Arapske lige juče su izdali saopštenje u kome pozivaju na prekid nasilja tokom obeležavanja verskog praznika.

U međuvremenu, širom zemlje došlo je do novih obračuna vladinih snaga i pobunjenika.

Francuska novinska agencija navodi da se žestoke borbe i dalje vode oko vojne baze u blizini pobunjeničkog uporišta Maret al-Numan na severu Sirije.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu tvrdi da je najmanje 70 ljudi ubijeno u današnjem nasilju.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
05.02.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE