Linkovi

Papa pozvao na mir u božićnjoj poruci


Papa Franja obraća se vernicima okupljenim na rimskom Trgu Svetog Petra
Papa Franja obraća se vernicima okupljenim na rimskom Trgu Svetog Petra

U tradicionalnoj božićnoj poruci “Urbi et Orbi”, papa Franja založo se za mir i humanitarnu pomoć hrišćanima na Bliskom istoku i prevazilaženje sukoba putem dijaloga

Hrišćanski vernici, koji vrijeme računaju po gregorijanskom kalendaru, danas slave Božić, jedan od svojih najvećih praznika.

Papa Franja u Vatikanu upućuje snažnu poruku na Božić…

"Od spasitelja svijeta, danas tražim da pogleda našu braću i sestre u Iraku i Siriji, koji predugo trpe posljedice tekućeg sukoba i koji su, zajedno za pripadnicima drugih etničkih i vjerskih grupa, žrtve brutalnog progona”.

Poglavar Rimokatoličke crkve se u svom obraćanju osvrnuo na sukobe širom svijeta.

"Neka Gospod Bog otvori srca povjerenju i blagosilja svojim mirom cijeli Bliski istok, počevši sa zemljom blagoslovenom njegovim rođenjem, kako bi se održali napori onih koji su posvećeni dijalogu Izraelaca i Palestinaca”.

Papa se takođe založio za mir putem dijaloga u ostalim zemljama, od Ukrajine do Nigerije.

"Molim sve kojima imaju političku odgovornost da se obavežu na prevazilaženje razlika putem dijaloga i da izgrade dugostrajnu, bratsku koegzistenciju”.

Papa Franja je na Badnje veče neočekivano telefonom razgovarao sa hrišćanskim izbjeglicama u Iraku . U međuvremenu, stotine vjernika prisustvovale su jutarnjoj misi u Crkvi Hristovog rođenja u Vitlejemu, koji hrišćani slave kao mjesto rođenja Isusa Hrista.

Misu je služio latinski patrijarh u Jerusalimu Fuad Tval. Očekuje se da će grad na Zapadnoj obali tokom božićnih praznika posjetiti više od deset hiljada ljudi.

U Sjedinjenim Državama, predsjednik Barak Obama i prva dama SAD Mišel Obama poželjeli su Amerikancima srećan Božić i praznike i zahvalili se američkim vojnicima na njihovoj službi.

XS
SM
MD
LG