Linkovi

Prizemljeni svi Boingovi "drimlajneri"


Boing 787 drimlajner
Boing 787 drimlajner

Svih 50 aviona "Boing 787 drimlajner" privremeno je prizemljeno širom sveta zbog zabrunutosti u pogledu njihove bezbednosti

Brojne zemlje širom svijeta odlučile su da prizemlje sve avione "Boing 787 drimlajner", nakon upozorenja američke Federalne administracija za avijaciju u pogledu njihove bezbjednosti . Aviokompanije u Evropi, Indiji, Čileu, odlučile su se na taj potez nakon što su avioni već prizemljeni u Sjedinjenim Državama i Japanu. Federalna administracija, koja utvrđuje standarde za regulatore globalnog vazdušnog saobraćaja, upozorila je juče da “drimlajneri” ne bi trebalo da lete, dok se ne istraži pouzdanost njihovih akumulatora i eventualni rizik od požara.

Najveća poljska aviokompanija, LOT, poslednja je koja je odlučila da prizemlji svoju flotu Boingovih “drimlajnera”. Tim potezom pridružila se brojnim zemljama koje su donijele istu odluku, među kojima su Sjedinjene Države, Japan, Katar i Indija. Sve boingove letjelice “787” sada jsu na zemlji, poslednjem mjestu gdje proizvođač želi da ih vidi, a mogle bi da budu i predmet tužbe.

“Očekivano analiziramo naš ugovor sa proizvođačem Boingom i prikupljamo podatke o troškovima koji su rezultat grešaka. I naravno uložićemo žalbu kod Boinga”, najavio je zamjenik direktora kompanije "LOT" Tomaž Balceržak.

Američka Federalna administracija za avijaciju juče je privremeno prizemljila najnovije Boingove putničke avione, dok se ne utvrdi bezbjednost njihovih akumulatora. Rano jutros na taj potez se odlučila i Evropska agencija za bezbjednost saobraćaja (EASA). Još međutim nije poznato koliko dugo će istraga trajati.

“To će zavisiti od nalaza američke Federalne administracije, nakon ispitivanja sistema. Ono što je administracija međutim već odlučila, a Evropska agencija usvojila, ima za cilj da osigura pouzdanost Drimlajnera. Tako da će Sjedinjene Države i Evropa preduzeti sve mjere da osiguraju bezbjednost putnika”, saopštio je Dominik Fudar iz evropske agencije.

Najveće dvije japanske aviokompanije prizemljile su svoje avione "Boing 787" zbog bezbjednosne provjere posle jučerašnjeg prinudnog slijetanja jedne od tih letjelica u Japanu. Kompanija Ol Nipon ervejs saopštila je da je u poruci iz pilotske kabine naveden problem sa akumulatorom i miris paljevine u pilotskoj kabini i trupu, zbog čega je avion na domaćem letu neplanirano sleteo na aerodrom Takamacu u zapadnom Japanu.

“Svi bez sumnje vjeruju da postoji neki problem, negdje u akumulatorima ovih letjelica. Riječ je međutim o složenom problemu, tako da ne možemo da budemo sigurni, dok se ne obavi potpuna istraga”, naglasio je zamjenik ministra saobraćaja Hiroši Kadžijama.

“Drimlajner” je prvobitno pozdravljen kao nova generacija putničkih aviona. Međutim, od kada je počeo da leti, imao je niz problema, uključujući požare, curenje goriva, probleme sa kočnicama i čak naprsline na staklu pilotske kabine. Sve to je podstaklo američke regulatore da pokrenu istragu bezbjednosti aviona. Direktor Boinga Džim Meknirni saopštio je da kompanija sarađuje sa Federalnom administracijom u, kako je naveo, pronalaženju brzih odgovora i poručio da su avioni 787 bezbjedni.

Uprkos brojnim problemima, američki proizvođač uspio je prošle godine da zabilježi veći profit od rivala Erbasa. Najnoviji avion te kompanije A-350, koji bi trebalo da obavi promotivni let na ljeto, takođe bi mogao da bude pogođen eventualnom odlukom regulatora da se promjene akumulatori na "drimlajneru". Izvršni direktor Erbasa Fabris Brežije međutim nije zabrinut.

“Kada je riječ o električnom sistemu u avionu 350, ne vidimo nikakav razlog da promijenimo naš dizajn, barem dok ne dobijemo dodatne informacije.”

Na novi Erbas čekaće se međutim godinama. Izvori navode da to znači da su male šanse da aviokompanije počnu da otkazuju porudžbine kod Boinga, kojih je trenutno više od 800.
XS
SM
MD
LG