Linkovi

Biserko: Presuda Karadžiću - polazna osnova za dijalog?


Biserko: Ovde je presuda dočekana sa zebnjom i uglavnom su komentari išli na to da li će biti sačuvana ili ne Repubika Srpska.
Biserko: Ovde je presuda dočekana sa zebnjom i uglavnom su komentari išli na to da li će biti sačuvana ili ne Repubika Srpska.

Dan nakon izricanja presude bišvem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću u Hagu, u Srbiji je fokus cele priče prebačen na pravne i političke posledice ove presude. TIm povodom Glas Amerike je zamolip za komentar predsednicu Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonju Biserko.

Vlada Srbije poručila je nakon vanredne sednice u petak da neće dozvoliti da se presuda Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu upotrebi protiv srpskog naroda.

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko primećuje da su se vlasti u Srbiji, u komentarima na presudu Karadžiću, više bavili Republikom Srpskom nego samom presudom:

"Ovde je ta presuda dočekana sa zebnjom i uglavnom su komentari išli na to da li će biti sačuvana ili ne Repubika Srpska. Znači, glavna reakcija je bila na odbranu ratnog plena, od kojeg se ne odustaje. I očigleno će, i ovo što se najavilo da će biti sednica Vlade i susret sa patrijarhom, biti u funkciji odbrane RS, kao nedodirljive ratne tvorevine."

O samoj presudi Karadžiću, Biseko kaže da ona može da bude polazna osnova za dijalog između Bošnjaka i Srba, ali i za početak suočavanja u srpskom društvu:

"Mislim da je ova presuda jedna od najvažnijih presuda, pored one za Kosovo. Zato što je sveobuhvatna i daje inventar svih zločina i zlodela koji su urađeni od strane srpskih snaga u BiH. I ne može se više preskočiti ta činjenica i taj inventar koji je napravljen. Osim toga, ta presuda, s obzirom da se radi o predsedniku RS ima i politički karakter, odnosno ona je osuda političkog projekta i ideologije koja je stajala iza tog zločina."

Na pitanje o personalizaciji odgovornosti i krivice za počinjene zločine, koje se otvorilo presudom Radovanu Karadžiću, Biserko kaže da stvari nisu tako jednostavne:

"Jeste individualna krivica, međutim, ta politika je bila plebiscitarno podržana i treba govoriti o toj nekoj kolektivnoj moralnoj odgovornosti. Međutim, vrlo je važno i da ima taj individulani karakter, s obzirom da se ovde i inače stalno tvrdi da su te presude osude čitavog srpskog naroda i na taj način se kolektivizuje krivica, što je vrlo opasno."

XS
SM
MD
LG