Linkovi

Potpredsednik SAD u Turskoj


Američki potpredsednik Džozef Bajden i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, 22. novembar 2014.
Američki potpredsednik Džozef Bajden i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, 22. novembar 2014.

Američki potpredsednik Džozef Bajden izjavio je da je sa predsednikom Turske, Redžepom Tajipom Erdoganom razgovarao o smenjivanju sirijskog režima predsednika Bašara Al Asada.

Američki potpredsednik Džozef Bajden je rekao novinarima da su se on i predsednik Erdogan dotakli tog pitanja tokom četvoročasovnog sastanka ranije danas.

Dvojica lidera su takodje razgovarala o osujećenju bezbednih utočišta za ekstremiste Islamske države u Iraku i Siriji. Erdogan je u prošlosti insistirao da ukoliko Sjedinjene Države žele pomoć Turske, moraju da se fokusiranju više na smenjivanje Asadovog režima, a manje na borbu protiv ekstremista Islamske države. On je danas istakao da će Turska nastaviti blisku saradnju sa Sjedinjenim Državama i nazvao Bajdenovu posetu "veoma značajnom".

Potpredsednik Bajden je rekao da će Sjedinjene Države nastaviti da pomažu Turskoj da se nosi sa humanitarnom krizom nastalom zbog milion i šest stotina hiljada sirijskih izbeglica.

U medjuvremenu, Bela kuća je najavila da će Sjedinjene Države izdvojiti dodatnih 135 miliona dolara za humanitarnu pomoć Turskoj i drugim zemljama koje se brinu o izbeglicama iz Sirije. Najveći deo tih sredstava namenjen je Svetskom programu hrane.

XS
SM
MD
LG