petak, 29. april 2016

Aktuelno

Bernanki: Mere SAD korisne za sve

Šef Federalnij rezervi rekao je da mere koje preduzimaju SAD jačaju američku ekonomiju, ali su korisne i za globalnu ekonomiju, jer podstiču rast

Šef Federalnih rezervi Ben BernankiŠef Federalnih rezervi Ben Bernanki
x
Šef Federalnih rezervi Ben Bernanki
Šef Federalnih rezervi Ben Bernanki
Glas Amerike
Predsednik američkih Federalnih rezervi, Ben Bernanki, na konferenciji pod pokroviteljstvom Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke u Tokiju, odbacio je tvrdnje da su mere koje preduzima Centralna banka za ublažavanje monetarnih problema, štetne za ekonomije u usponu.

On je danas rekao da mere koje preduzimaju Sjedinjene Države jačaju američku ekonomiju, ali su korisne i za globalnu ekonomiju, jer podstiču rast i obezbeđuju snažnija robna tržišta u razvoju.

Pojedini svetski zvaničnici kritikuju politiku Federalnih rezervi, tvrdeći da izuzetno niske kamatne stope u Sjedinjenim Državama daju američkoj trgovini prednost, snižavajući vrednost dolara. Jeftiniji dolar znači i jeftiniju američku robu u inostranstvu.

Federalne rezerve već nekoliko godina održavaju ultra niske kamatne stope, što američkoj ekonomiji donosi hiljade milijardi dolara i stimuluiše rast. Federalne rezerve su prošlog meseca odlučile da upumpavaju 40 milijardi dolara mesečno u američku ekonomiju pogođenu visokom nezaposlenošću.

Bernanki je naglasio da se vrednost američkog dolara nije mnogo menjala u odnosu na vrednost valuta ekonomija u usponu, tokom produženog perioda olakšavanja kreditnih uslova Federalnih rezervi.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
28.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE