Linkovi

SB daje Srbiji 400 miliona dolara


Premijer Srbija Ivica Dačić i direktorka i regionalna koordinatorka za Jugoistočnu Evropu Džejn Armitidž
Premijer Srbija Ivica Dačić i direktorka i regionalna koordinatorka za Jugoistočnu Evropu Džejn Armitidž

Svetska banka podržaće budžet Srbije sa 400 miliona dolara, najavila je direktorka i regionalni koordinator Svetske banke za jugoistočnu Evropu Džejn Armitidž.

Predstavnici Svetske banke danas su u razgovoru sa premijerom Srbije Ivicom Dačičem potvrdili da ta finansijska institucija želi da značajno poveća podršku Srbiji.

Svetska banka podržaće budžet Srbije sa 400 miliona dolara, a prvu ratu od 100 miliona Srbija će moći da povuče tek pošto potpiše sporazum sa MMF-om, najavila je danas direktorka i regionalni koordinator Svetske banke za jugoistočnu Evropu Džejn Armitidž.

Uz pohvale Vladi na merama za smanjenje budžetskog deficita i javnog duga, ona je ocenila da je Srbija u najgoroj ekonomskoj situaciji u regionu zbog loše poljoprivredne sezone, ali se, po rečima Armitidž, u narednoj godini očekuje rast privredne aktivnosti od 2,5 odsto:

“Još puno reformi u javnom sektoru treba da se sprovode – u obrazobanju, zdravstvu ili u penzionom sistemu koji odnosi skoro 14 procenata bruto društvenog proizvoda. Plate u javnom sektoru su skoro 10 procenata BDP-as. Reforme su potrebne kako bi se to smanjilo, i kako bi javni sektor trošio više para na investicije – za puteve, energetiku, irigaciju.”

A ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi ja na današnjem skupu Američke privredne komore u Srbiji izjavio da su SAD spremne da pomognu Srbiji u rešavanju ekonomskih problema, ali da Vlada mora da sprovede reforme radi stvaranja boljih uslova za poslovanje i privlačenje stranih investicija:

“Imate previsoku nezaposlenost, gubite isuviše mladih ljudi. Moja poruka se odnosila samo na to kako da Sjedinjene Države, Američka privredna komora rade zajedno sa Vladom, kako bi popravili biznis okruženje za lokalne biznise, za inostrane biznise, novčane i biznise za budućnost.”

Američki ambasador je ocenio da Vlada Srbije mora da vodi konzistentnu, predvidivu i transparentnu politiku i ojača pravosudni sistem. Takođe, Kirbi je rekao da vlasti SAD planiraju da u januaru u Vašingtonu organizuju skup na kojem bi investitore upoznali sa mogućnostima za ulaganje u Srbiju.
XS
SM
MD
LG