Linkovi

Hejg: Srbija konkretnim koracima do datuma


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić za vrmee razgovora sa britanskim šefom diplomatije Vilijamom Hejgom, u Beogradu 25. oktobra 2012.
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić za vrmee razgovora sa britanskim šefom diplomatije Vilijamom Hejgom, u Beogradu 25. oktobra 2012.

Šef britanske diplomatije je srpskim zvaničnicima preneo poruku da treba nastaviti dijalog s Prištinom.

Šef britanske diplomatije Vilijam Hejg posetio je danas i Beograd, gde je srpskim zvaničnicima preneo poruku da treba nastaviti dijalog s Prištinom, primeniti postignute sporazume i ostvariti napredak u uklanjanju paralelnih bezbednosnih struktura na severu Kosova.

Posle Sarajeva i Prištine šef britanske diplomatije Vilijam Hejg posetio je danas Beograd, gde je poručio da bi Srbija, konkretnim koracima u relativno kratkom roku, mogla da uveri Evropsku uniju da je posvećena dobrosusedskim odnosima, što je ključno za dobijanje datuma pristupnih pregovora.

Kako se navodi u saopštenju ambasade Velike Britanije u Beogradu Hejg je posle sastanka sa državnim vrhom Srbije ukazao da treba nastaviti dijalog sa Prištinom, primeniti postignute sporazume i ostvariti napredak u uklanjanju paralelnih bezbednosnih struktura na severu Kosova, dok bi zdravstvene i obrazovne strukture trebalo učiniti transparentnijim, navodi se u saopštenju Ambasade.

Po dolasku u Beograd Hejg se prvo sastao sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i tom prilikom je istakao da je Velika Britanija snažan zagovornik proširenja EU i da je njihova želja da sve zemlje regiona budu u Uniji, zbog čega je Britanija spremna da pomogne u izgradnji što boljih odnosa među balkanskim državama.

Kako se navodi u saopštenju iz kabineta predsednika Srbije, Nikolić je istakao da je prošlonedeljnim sastankom premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija Srbija ušla u završnu fazu pregovora sa Prištinom i da je spremna da, u cilju rešavanja problema Kosova i Metohije, učini mnoge kompromise, ali da to očekuje i od albanske strane.

U saopštenju iz kabineta predsednika se navodi se da su se Nikolić i Hejg saglasili da se sva sporna pitanja o Kosovu i Metohiji neophodno rešavati razgovorima između Beograda i Prištine, a britanski šef diplomatije je pozdravio odlučnost koju Srbija pokazuje na svom evropskom putu.

Tokom dana Vilijam Hejg se sastao i potpredsednicima srpske Vlade Suzanom Grubješić i Aleksandrom Vučićem, a posetu Beogradu završio je susretom sa premijerom Ivicom Dačićem.
XS
SM
MD
LG