subota, 19. april 2014

Balkan

Dačić: O rezoluciji sledeće nedelje

Premijer Srbije Ivica Dačić najavio za 8. januar sastanak vlade i predsednika o rezoluciji o daljim razgovorima Beograda i Prištine.

Dačić: Nema razmimoilaženja izmedju vlade i predsednika
Dačić: Nema razmimoilaženja izmedju vlade i predsednika
Veličina slova - +
Rade Ranković
Premijer Srbije Ivica Dačić najavio za 8. januar sastanak  vlade i predsednika o rezoluciji o daljim razgovorima Beograda i Prištine, a nakon toga i sednicu Skupštine Srbije na kojoj bi se poslanici izjasnili o tekstu rezolucije.

Premijer Dačić izjavio je danas da 10. ili 11. januara neće biti promenjen režim na administrativnim prelazima sa Kosovom i da će on ostati na snazi sve dok se ne postigne zajednički dogovor. U intervjuu agenciji Beta Dačić je istakao da cilj Srbije nije da postoji anarhija, već da se sve reguliše međusobnim dogovorima.

Govoreći o rezoluciji o Kosovu, Dačić je rekao da se konsultacije o tekstu ovog dokumenta obavljaju svakog dana i da ne postoje nikakva razmimoilaženja između Vlade i predsednika Srbije:

“Načelno smo se dogovorili sa predsednikom Republike da zajednička sednica Vlade i predsednika povodom rezolucije, koju bi Vlada podnela Narodnoj skupštini bude 8. januara, sa ciljem da se nekoliko dana nakon toga održi i sednica Narodne skupštine, gde bi se narodni poslanici izjasnili o predlogu rezolucije.”

A patrijarh Irinej u božićnoj poslanici poručio da je Srbiji najpotrebniji mir i pozvao pripadnike srpskog naroda, gde god da su, da ne zaborave svoj jezik i veru.

Govoreći o Srbima na Kosovu i Metohiji, poglavar Srpske pravoslavne crkve je istakao da na stotu godišnjicu oslobodjenja Kosova i Metohije u prvom balkanskom ratu treba položiti nadu u Gospoda:

“Stradalna deco naša na Kosovu i Metohiji, znajte, zapamtite i naučite decu svoju, da bi i oni naučili decu svoju, da je izgnani jevrejski narod skoro 20 vekova čekao dan povratka zemlji otaca svojih. A srpski narod pet vekova čekao je oslobođenje stare Srbije.”

I dok su aktivisti inicijative "Nikad granica - Kosovo je Srbija" održali performans u centru Beograda, gde su u Knez Mihailovoj postavili rampu i žicu simbolišući da je između Srbije i Kosova postavljena granica, predsednik Srbije Tomislav Nikolić je osudio Euleks što nije odgovorio na njegov zahtev podnet 28. decembra da u Gračanici prisustvuje Božićnoj liturgiji.

Sasvim je očigledno da Euleks nije statusno neutralna misija i nije u stanju da osigura bezbednost bilo koga, pa ni predsednika Srbije na Kosovu i Metohiji, čime se obesmišljava postojanje te institucije na teritoriji Pokrajine, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika.

Iz Euleksa su odbacili kritike i ističu da se Euleks ne nalazi u lancu odlučivanja o tome kome se odobrava ili odbija ulazak na Kosovo.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE

Download mobile app for your Android device.
Download mobile app for your iPhone or iPad.

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni studioi
X
18.04.2014
<p> <strong>Otvoreni studio</strong> je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.</p>

PRIDRUŽITE NAM SE...