petak, 12. februar 2016

Balkan

Dačić: O rezoluciji sledeće nedelje

Premijer Srbije Ivica Dačić najavio za 8. januar sastanak vlade i predsednika o rezoluciji o daljim razgovorima Beograda i Prištine.

Dačić: Nema razmimoilaženja izmedju vlade i predsednika
Dačić: Nema razmimoilaženja izmedju vlade i predsednika
Rade Ranković
Premijer Srbije Ivica Dačić najavio za 8. januar sastanak  vlade i predsednika o rezoluciji o daljim razgovorima Beograda i Prištine, a nakon toga i sednicu Skupštine Srbije na kojoj bi se poslanici izjasnili o tekstu rezolucije.

Premijer Dačić izjavio je danas da 10. ili 11. januara neće biti promenjen režim na administrativnim prelazima sa Kosovom i da će on ostati na snazi sve dok se ne postigne zajednički dogovor. U intervjuu agenciji Beta Dačić je istakao da cilj Srbije nije da postoji anarhija, već da se sve reguliše međusobnim dogovorima.

Govoreći o rezoluciji o Kosovu, Dačić je rekao da se konsultacije o tekstu ovog dokumenta obavljaju svakog dana i da ne postoje nikakva razmimoilaženja između Vlade i predsednika Srbije:

“Načelno smo se dogovorili sa predsednikom Republike da zajednička sednica Vlade i predsednika povodom rezolucije, koju bi Vlada podnela Narodnoj skupštini bude 8. januara, sa ciljem da se nekoliko dana nakon toga održi i sednica Narodne skupštine, gde bi se narodni poslanici izjasnili o predlogu rezolucije.”

A patrijarh Irinej u božićnoj poslanici poručio da je Srbiji najpotrebniji mir i pozvao pripadnike srpskog naroda, gde god da su, da ne zaborave svoj jezik i veru.

Govoreći o Srbima na Kosovu i Metohiji, poglavar Srpske pravoslavne crkve je istakao da na stotu godišnjicu oslobodjenja Kosova i Metohije u prvom balkanskom ratu treba položiti nadu u Gospoda:

“Stradalna deco naša na Kosovu i Metohiji, znajte, zapamtite i naučite decu svoju, da bi i oni naučili decu svoju, da je izgnani jevrejski narod skoro 20 vekova čekao dan povratka zemlji otaca svojih. A srpski narod pet vekova čekao je oslobođenje stare Srbije.”

I dok su aktivisti inicijative "Nikad granica - Kosovo je Srbija" održali performans u centru Beograda, gde su u Knez Mihailovoj postavili rampu i žicu simbolišući da je između Srbije i Kosova postavljena granica, predsednik Srbije Tomislav Nikolić je osudio Euleks što nije odgovorio na njegov zahtev podnet 28. decembra da u Gračanici prisustvuje Božićnoj liturgiji.

Sasvim je očigledno da Euleks nije statusno neutralna misija i nije u stanju da osigura bezbednost bilo koga, pa ni predsednika Srbije na Kosovu i Metohiji, čime se obesmišljava postojanje te institucije na teritoriji Pokrajine, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika.

Iz Euleksa su odbacili kritike i ističu da se Euleks ne nalazi u lancu odlučivanja o tome kome se odobrava ili odbija ulazak na Kosovo.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
11.02.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE