Linkovi

Migrantska kriza pokazala slabosti EU


I poslednjeg dana rada Beogradskog bezbednosnog foruma migrantska kriza je bila u fokusu mnogih učesnika skupa - od premijera Srbije Aleksandra Vučića, do šefa Delegacije EU u Srbiji Majkla Devenporta.

Evropi je potrebno snažno vođstvo i nada da će ljudi iz Brisela pokazati snagu da se izbore sa izazovima, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić i dodao da bi moglo doći do destabilizacije ukoliko toga ne bude.

U obraćanju učesnicima Beogradskog bezbednosnog foruma on je rekao da je migrantska kriza pokazala slabosti EU, da je jasno da je potrebno redefinisati Evropu, ali i da je to teško ostvariti:

"Ova migrantska kriza je pokazala još veće slabosti koje smo mogli da vidimo i od početka je bilo jasno da Evropa ne može da nađe sveobuhvatan i jedinstven odgovor. A svi smo gledali u Angelu Merkel i čekali odgovor pravog lidera."

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport izjavio je da je izbeglička kriza veliki izazov, ali ne samo za Uniju, već i za druge igrače, zbog čega to pitanje ne može da reši sama EU ili pojedine države, već kompletna međunarodna zajednica.

Po njegovim rečima postoje očekivanja da će izbeglice biti primljene dostojanstveno, ali se ipak mehanizmi i standardi ne primenjuju i ispunjavaju u praksi. Sistem ne funkcioniše, zbog čega je Evropska komisija uputila 30 do 40 primedbi državama članicama, dodao je Devenport:

"Po mnogim objektivnim standardima zemlje članice EU imaju relativno dobre pokazatelje po međunarodnim kriterijumima. Ali podaci takođe pokazuju da je ta slika raznolika, da ona nije ista širom Evropske unije."

Kako je ocenio predsednik Italijanskog udruženja za međunarodne organizacije Franko Fratini, većina država članica EU voli "Evropu a la kart", a to znači da izaberu samo ono što im se od Unije dopada. Još nije postignut cilj da se unutar EU povežu građani i institucije, istakao je Fratini.

XS
SM
MD
LG