Linkovi

Obama: Dugo razmatrali odluku o Bin Ladenu


Predsednik Barak Obama, potpredsednik Džozef Bajden i članovi tima za nacionalnu bezbednost posmatraju misiju tokom koje je ubijen Osama bin Laden
Predsednik Barak Obama, potpredsednik Džozef Bajden i članovi tima za nacionalnu bezbednost posmatraju misiju tokom koje je ubijen Osama bin Laden

Američki predsednik Barak Obama je rekao da je odluka da se pronadje i ubije lider Al Kaide, Osama bin Laden, bila prioritetna od momenta kada je došao na položaj

Obama je takođe istakao da je odluka da li da se zaista preduzme ta misija bila dugo razmatrana.

Predsednik Obama je to izjavio juče za TV mrežu CNN na petu godišnjicu operacija specijalnih snaga koje su ubile čoveka odgovornog za terorističke napade 11. septembra 2001. u Njujorku i Vašingtonu u kojima je poginulo 3.000 ljudi.

Nakon proučavanja višemesečnih obaveštajnih podataka predsednikov tim za nacionalnu bezbednost je zaključio da se Bin Laden krio na trećem spratu teško čuvanog kompleksa u blizini pakistanskog grada Abotabada.

Medjutim, Obama je naveo da kad je došlo vreme da se misija sprovede, neki članovi njegovog nacionalnog bezbednosnog tima su smatrali da je potrebno više obaveštajnih podataka.

“Verovatnoća da je to bio Bin Laden bila je 50 prema 50. Bilo je izvesnih spornih stvari čak i u okviru obaveštajne agencije, ali je postojao dobar razlog da se veruje da bi to mogao biti on. Nakon diskusija sa visokim savetnicima, bilo mi je jasno da je ovo naša najbolja šansa da ga uhvatimo. I da ako ne preduzmemo akciju, on može da pobegne, te bi mogle proći godine pre no što se ponovo pojavi.”

I dok su predsednik i njegov bezbednosni tim uživo pratili video snimak akcije, 4 američka helikoptera su sletela u kompleks i iz njih su izašli pripadnici odreda “Navy Seals”, odnosno mornarički specijalci.

Oni su ubili čuvara na prvom spratu, potom jednog od Bin Ladenovih sinova na drugom spratu kada se pojavio i pokušao da puca, a zatim provalili u treću sobu. Jedan član tima je pucao najvećem kriminalcu na svetu dva puta u glavu.

Pomenuti tim je zaplenio kutije sa kompjuterskim i DVD diskovima iz Bin Ladenove kuće kao i njegove posmrtne ostatke koji su kasnije bačeni u more posle muslimanske pogrebne ceremonije. Jučerašnji intervju je prvi put da je predsednik Obama govorio o detaljima ove misije.

XS
SM
MD
LG