Linkovi

CDC: Ebola najveća kriza od epidemije side


Predsednik Sijera Leonea Ernest Bai Koroma i predsednica Liberije Elen Džonson Sirlif putem video linka učestvuju na konferenciji o epidemiji ebole.
Predsednik Sijera Leonea Ernest Bai Koroma i predsednica Liberije Elen Džonson Sirlif putem video linka učestvuju na konferenciji o epidemiji ebole.

Ebola je najveća svetska zdravstvena kriza od izbijanja epidemije HIV-a I side, upozorio je direktor Centara za kontrolu bolesti (CDC), Tomas Friden.

Doktor Friden je govorio u sedištu Svetske banke u Vašington na sastanku posvećenom izbijanju epidemije ebole koja je teško pogodila tri zapadnoafričke države a otkrivena je u još nekoliko drugih zemalja.

Friden je predvideo da će borba da se iskoreni ova bolest zaraze biti duga zato što virus nastavlja da mutira. Izjavio je da je jedina epidemija nalik ovoj koju je video bila sida, dodajući da svetska zajednica mora da radi izuzetno vredno da ebola ne bi postala novi AIDS.

Na istom sastanku, generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun pozvao je da se dvadeset puta pojača medjunarodna pomoć u borbi protiv ebole. On je naveo da ta pomoć treba da uključuje mobilne laboratorije, vozila, helikoptere, zaštitnu opremu, obučeno medicinsko osoblje i kapacitete za medicinsku evakuaciju.

Predsednik Svetske banke Džim Jong Kim poručio je grupi da je u pitanju "sama budućnost Afrike." Istakao je da postoji goruća potreba za više obučenih zdravstvenih radnika u pogodjenim zemljama. Svetska zdravstvena organizacija navodi da je od ebole umrlo više od 230 zdravstvenih radnika u Zapadnoj Africi ove godine.SZO navodi da je ebola usmrtila blizu 3,900 ljudi od kada je izbila zaraza ove godine, a što je gotovo 50% od potvrdjenih slučajeva osoba zaraženih virusom. Za to vreme, u Australiji, lekari obavljaju testove nad medicinskom sestrom koja je pokazala moguće znake ebole. 57-godišnja žena dobila je nisku temperaturu ubrzo po povratku iz Sijera Leonea gde je radila sa pacijentima zaraženim ebolom. Očekuje se da će rezultati njenog testa biti objavljeni u petak. Vlasti navode da javnost nema razloga da bude zabrinuta zbog mogućeg izbijanja epidemije.

Juče je prvi pacijent kome je ebola otkrivena u Sjedinjenim Državama preminuo u Dalasu u Teksasu. Lekari Teskaške prezbiterijanske bolnice saopštili su da je Tomas Erik Dankan preminuo 10 dana pošto je primljen u bolnicu. On je 20. Septembra doputovao u Dalas iz svoje rodne Liberije.

Na medjunarodnom aerodromu Džej Ef Kej u Njujorku u subotu počinju pojačani pregledi putnika koji dolaze iz Liberije, Gvineje i Sijera Leona. Te mere će naredne nedelje biti uvedene na još četiri aerodroma u Čikagu, Njuarku (država Nju Džersi), Atlanti i prestonici, Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG