Linkovi

Bajden otvorio Samit o borbi protiv nasilnog ekstremizma


Pod pokroviteljstvom Bijele kuće u Vašingtonu je počeo samit posvećen borbi protiv nasilnog ekstremizma na kome učestvuju čelnici država članica međunarodne anti-terorističke koalicije. Samitu u prijestonici SAD prisustvuju zvaničnici Bosne i Hercegovine, Albanije i Kosova. U fokusu trodnevne diskusije su lokalne i međunarodne aktivnosti usmjerene na prevenciju radikalizacije i regrutacije civila za potrebe nasilnih esktremističkih grupa.

Konferencija, koju je Obamina administracija najavila još prošlog mjeseca, održava se u trenutku kada Sjedinjenim državama predvođena koalicija sprovodi opsežnu operaciju protiv tzv. Islamske Države (ISIS-a). Predsjednik Obama obratiće se učesnicima samita sjutra (u srijedu).

U prisustvu delegacija Bostona, Los Anđelesa i Mineapolisa – američkih gradova u kojima se uz saradnju sa američkim ministartvima pravde i unutrašnje bezbjednosti, sprovodi pilot program prevencije radikalzacije - samit je danas otvorio potpredsjednik SAD Džozef Bajden.

Rekao je da društva svojim imigrantskim zajednicama moraju ponuditi bolju alternativu od ekstremizma.

“Moramo angažovati zajednice i uključiti sve koji su podložni ekstremizmu. Važno je da su svi uključeni (u suprotstavljanje nasilnom ekstremizmu)”, kazao je Bajden.

Trebalo bi, međutim, istaći kako su spomenuti federalni pilot programi već naišli na ozbiljne kritike i protivljenje čelnika muslimanskih zajednica u Minesoti, koji tvrde da se tim projektom ozbiljno ograničavaju građanske slobode.

Samit u Vašingtonu održava se neposredno nakon što je predsjednik Obama od Kongresa formalno zatržio autorizaciju upotrebe sile protiv terorista tzv. Islamske Države u Iraku i Siriji - ali ISIS, insistiraju zvaničnici admionistracije, neće biti jedina tema o kojoj će se diskutovati.

Na stolu je, kazao je visoki zvaničnik Obamine administracije, “puna i vrlo ambiciozna agenda proširenja i jačanja globalne koalicije koja se suprotstavlja i spriječava nasilni ekstremizam”. Iz Bijele kuće je potvrđeno da će se u okviru samita, u srijedu održati sastanak na minisrskom nivou na kome će se posebno raspravljati o terorističkoj prijetnji koju predstavljaju učesnici ratnici regrutovani u inostranstvu.

Posljednjeg dana samita, u State Departmentu, učesnicima će se obratiti i američki državni sekretar Džon Keri (John Kerry), Savjetnica za nacionalnu bezbjednost Sjuzan Rajs (Susan Rice) i Generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun. Učesnici bi, na kraju, trebalo da usvoje akcioni plan čija će se realizacija najvjerovatnije razmatrati kasnije ove godine u Njujorku, tokom zasijedanje Generalne skupštine Svjetske organizacije.

XS
SM
MD
LG