subota, 13. februar 2016

Aktuelno / Globalne teme

Pomračenje Sunca u južnoj hemisferi

Severni deo Australije rano jutros potonuo je u tamu, dok su desetine hiljada posmatrača pratile fascinantan prizor – potpuno pomračenje sunca.

Trenutak potpunog pomračenja Sunca posmatran iz australijske države Kvinslend.
Trenutak potpunog pomračenja Sunca posmatran iz australijske države Kvinslend.
Glas Amerike
Severni deo Australije rano jutros potonuo je u tamu,  dok su desetine hiljada posmatrača pratile fascinantan prizor – potpuno pomračenje Sunca.
 
 Procenjuje se da je oko 50,000 ljudi doputovalo u to područje da bi prisustvovali spektakularnom prizoru Meseca koji prolazi izmedju Zemlje i Sunca, i na trenutak  potpuno zaklanja. To je redak trenutak kada se Sunce, Mesec I Zemlja “slože” u jednu liniju, I traje oko dva minuta. 

Posmatrači koji su nosili specijalne zaštitne naočare isplovili su u brodovima kod Velikog koralnog grebena, gde je prizor bio najvidljiviji, pa čak i leteli balonima kako bi imali najbolji vidik. Veliki oblaci prvobitno su zapretili da će im pokvariti doživljaj, ali se nebo razvedrilo tačno na vreme, što je dodatno doprinelo uzbudjenju posmatrača medju kojima su bili brojni astronomi-amateri.

Sledeće potpuno pomračenje Sunca dogodiće se u martu 2015.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
12.02.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE