nedelja, 01. maj 2016

Aktuelno / Globalne teme

Su Ći: Demokratizacija - odgovornost naroda

Za vreme posete UN, legendarna aktivistkinja istakla je da je došlo vreme da građani Burme preuzmu odgovornost ze demokratizaciju zemlje.

Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun i vodja burmanske opozicije Aung San Su Ći na zajedničkoj konferenciji za novinare u Njujorku.
Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun i vodja burmanske opozicije Aung San Su Ći na zajedničkoj konferenciji za novinare u Njujorku.
Burmanska opoziciona liderka Aung San Su Ći izjavila je da je zadovoljna što su Sjedinjene Države ukinule sankcije protiv njene države.

Demokratska aktivistkinja izjavila je to na današnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom, u sedištu svetske organizacije u Njujorku. Njen povratak u Njujork, gde je pre 40 godina radila u UN, je deo 17-todnevne turneje po Sjedinjenim Državama, što je prva poseta Aung San Su Ći Americi od kako je puštena iz kućnog pritvora 2010. godine.

Odgovarajući na pitanje novinarke Glasa Amerike Margaret Bešir, Su Ći je rekla da je veoma zahvalna na tome što je Kongres godinama činio u znak podrške njenom demokratskom pokretu, ali da sada, narod Burme treba da pokuša da radi samostalno.

Ona je dodala da je došlo vreme da građani preuzmu odgovornost za demokratizaciju zemlje.

U sredu, sekretarijat za finansije saopštio je da je ukinuo sankcije burmanskom predsedniku Tein Seinu i predsedniku parlamenta Tura Šve Manu. Ban Ki Mun je izrazio nadu i očekivanje da će zajednički, predsednik Tein Sein i Aung San Su Ći predvoditi Burmu ka pomirenju i demokratiji.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE