Linkovi

Benitez: Putinova dvolična politika


The peloton rides during the 184,5 km second stage of the Arctic Race of Norway between Sjoevegan and Bardufoss Airport in Norway.
The peloton rides during the 184,5 km second stage of the Arctic Race of Norway between Sjoevegan and Bardufoss Airport in Norway.

Ruski predsednik Putin pokušava da prikrije svoju dvoličnu politiku na Bliskom Istoku izjavama da želi da se pridruži međunarodnoj koaliciji protiv Islamske države u Siriji. Benitez, inače visoki saradnik Atlantskog saveta, takođe podseća da su visoki ruski zvaničnici sve do nedavno tvrdili da je koalicija beskorisna:

"Rusija sledi komplikovanu strategiju. S jedne strane podržava Asadov režim novcem, oružjem, čak vojnim savetnicima I ratnim avionima. Očigledno pomaže režim koji ubija sopstvene civile, dok s druge strane pokušava da učestvuje u koaliciji velikih sila protiv Islamske države. U jednom nedavnom izveštaju ruska politika je opisana kao ‘pokušaj rušenja međunarodnih normi, posle čega Moskva nastoji da nametne pravila u korist Rusije.’ To je izuzetno negativna politika koju slede.”

Upitan da li NATO ima odgovor na najnovije ruske vojne poteze, Benitez je odgovorio:

“Smatram da bi NATO morao ozbiljno time da se pozabavi. Nemali broj lidera zemalja članica NATO-a smatra da je reč o dugoročnoj ruskoj strategiji, koja samim tim zahteva dugoročniji odgovor Zapada. Administracija predsednika Obame, na primer, pokrenula je Inicijativu za pružanje odbrambene podrške članicama NATO-a, u šta će biti uloženo milijardu dolara, ali program će trajati samo godinu dana. Potrebna je izrada opsežnijeg plana, uključujući povećanje američkog vojnog budžeta i zaustavljanje procesa povlačenja američkih vojnika iz Evrope. Evropske članice NATO, trebalo bi sa svoje strane ne samo da prestanu sa smanjivanjem svojih vojnih budžeta već da se okrenu unapređivanju svojih oružanih snaga tempom i način, na koji to čini Rusija. “

U Zapadnim krugovima vlada zabrinutost da Putin ima mnogo veće apetite nego što priznaje, kako na Bliskom Istoku, tako i u Ukrajini, u čijem istočnom delu se i dalje primećuje konstantno jačanje ruskog vojnog prisustva, zaključio je Benitez.

XS
SM
MD
LG