Linkovi

EU: Bliže veze, ne i članstvo za istočne susede


Šefovi država i vlada zemalja EU i istočnog susedstva na samitu u Rigi, 22. maja 2015.
Šefovi država i vlada zemalja EU i istočnog susedstva na samitu u Rigi, 22. maja 2015.

Sa istočnim evropskim susjedima - bliže veze ali ne i perspektiva članstva, najkraći je zaključak dvodnevnog samita evropskih lodera danas završennog u Rigi. Slično je i sa davno obećnim bezviznim režimom za Gruziju i Ukrajinu koji će čekati do kraja godine i konačne odluke Evropskog savjeta.

Ispostavilo se da su analitičari odnosa Unije i njenih istočnih susjeda, šest bivših sovjetskih republika, bili u pravu kada su upozoravali da, kako se na neki način smiruje vojna situacija u Ukrajini, tako se sa evropske strane gase obećanja o evropskoj budućnost istočnih susjeda. U Rigi je šefovima država ili vlada sa istoka jasno rečeno - ne govorimo o članstvu već o bližim, partnerskim vezama.

"Istočno partnerstvo nije instrument proširenja već instrument bližih odnosa sa EU," poručila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Predsjednik Evropskog savjeta, Donald Tusk poručio je:

"Danas smo potvrdili našu namjeru da saradnju na polju energije i transporta učinimo prioritetom za naredne period. Uopšte, dogovoreno je da osnažimo saradnju na onim područjima koja će donijeti vidljive rezultate u društvima i ekonomijama naših istočnih partnera."

Medjutim, jedan od posebno vidjivih rezultata za obične ljude bi svakako bila vizna ligeralizacija koja je Ukrajini i Gruziji poodavno

obećana - obećana ali ne i ispunjena pod izgovorom da je načinjen napredak dvije države ka ispunjenju preduslova, ali da još uvijek ima posla pred njima.

"Predao sam danas predstavnicima Gruzije i Ukrajine listu stvari koje se još moraju uraditi i sredinom septembra će Komisija da sačini nov izvještaj o tome. Tada će Savjet da donese odluku o tome a ja sam veoma optimističan u vezi sa liberalizacijom viznog režima sa Gruzijom i Ukrajinom," poručio je predsjednik Evropske komisije, Žan Klod Junker.

Tako je prošao još jedan samit posvećen istočnim susjedima, još jedna mlaka poruka o bliskim vezama bez jasne vizije gdje bi one trebalo da vode. Medjutim, kako istok, pogotovo Ukrajina, nije u prilici da bira, i ovakva poruka je bolja od nikakve, pogotovo što je uz nju došao ugovor o gotovo dvije milijarde eura finansijske pomoći posrnuloj ukrajnskoj ekonomiji i državi.

XS
SM
MD
LG