Linkovi

Izazov Islamske države


London: "Povećana opasnost povezana sa razvojem situacije u Iraku i Siriji."
London: "Povećana opasnost povezana sa razvojem situacije u Iraku i Siriji."

Nagli uspon ekstremističke organizacije Islamska Država, poznate i kao ISIS, iznenadio je mnoge - međutim eksperti za Bliski Istok ističu da ova grupa – koja je iznikla iz okrilja al Kaide, već godinama jača kako u Iraku, tako i u Siriji.

I pre nego što su se američke trupe povukle iz Iraka 2011, Islamska Država je počela da stvara profesionalnu vojsku, potpiruje sektaške nemire, sprovodi bombaške napade i čini zverstva. Vojska Islamske Države danas ima 50.000 boraca u Siriji i 30.000 u Iraku, dok je samo u julu regrutovala novih 5.000.

Ova grupa - koja je svojim zverstvima otuđila čak al Kaidu - munjevitom brzinom je akumulirala ogromne količine oružja, novca i uticaja u regionu. Sve to zahvaljujući ratu u Siriji i sektaškoj autokratiji u Iraku, kaže Dejvid Kilkalen, savetnik američkog generala Dejvida Petreusa za obuzdavanje al Kaide u Iraku tokom 2006. Kilkalen vodi i „Kerus“, konsultantsku firmu za obaveštajni rad i bezbednost, ovde u Vašingtonu.

On kaže da ISIS - po svom uticaju - nadmašuje al Kaidu:

“Vojno je sposobniji, takođe bogatiji, kontroliše teritoriju, uključujući važnu infrastrukturu, i predstavlja daleko veću pretnju od al Kaide. Bukvalno raspolaže milionima dolara dobijenih od otmica i kidnapovanja. To je najbogatija teroristička ogranizacija na svetu, sa sirijskim i iračkim resursima u vrednosti više od 450 milijardi dolara“.

ISIS je takođe počelo da uspostavlja upravu po uzoru na Hezbolah, koja funkcioniše kao kvazi državna struktura u susednom Libanu, ka\e Džordž Benitez, visoki saradnik uticajnog Atlantskog saveta u Vašingtonu, dodaje:

“Čak ih vidimo kako u mestima i gradovima koje su okupirali i u Iraku i u Siriji, preuzimaju razne upravljačke dužnosti. U stvari, sprovode, kako to mi nazivamo –‘strategiju pridobijanja javnosti’”.

Kilkalen dodaje:

Kilkalen Skupljaju porez, održavaju pekare, drže škole otvorene. Uveli su pravosuđe, bolnice i javne radove”.

U Iraku, ISIS se upustio u pragmatično partnerstvo sa elementima bivšeg basističkog režima. Dve strane se ideološki ne slažu, ali jedna drugoj pružaju opstanak. Basisti obezbeđuju političku legitimnost, a ISIS vojnu moć. (END

ISIS-u se pridružuju i mnoge druge grupe, uglavnom zbog dosadašnjih vojnih uspeha, kažu mnogi eksperti. Međutim, drugi smatraju da ISIS još nije proveren na bojnom polju.

Brajan Dženkis, ekspert za borbu protiv terorizma, kaže da je većinski sunitska teritorija, koju je ISIS osvojio u Iraku - bila lak plen:

“ISIS se nije pokazao kao neka vojna sila, koja je porazila iračku vojsku. Iračka vojska se jednostavno povukla, ostavljajući za sobom vakuum, koji je ISIS mogao da popuni”.

Džordž Benitez ističe vest da je ISIS poražen odnosno izgubio kontrolu nad branom u Mosulu, kao dokaz da bi javnost u regionu mogla ubrzo da uvidi da ISIS nije nepobediv.

Međutim, Dženkins, inače visoki savetnik REND Korporacije, koja se bavi istraživanjem globalne politike, upozorava da je situacija na Bliskom Istoku trajno poremećena – Irak i Sirija su prestali da postoje, kaže on.

“Siriju danas čini mozaik teritorijica, koje su pod kontrolom države i raznih drugih grupa. To će se nastaviti po principu kaleidoskopa. Irak se de facto već raspao na sunistiski, šiitski i kurdski deo“.

Dženkins takođe smatra da nikakva zapadna intervencija ne bi mogla da obnovi sirijsku i iračku državu. Najbolje što može da se učini, kaže on, jeste kontrolisti da se haos ne prelije u druge zemlje regiona.

Mnogi ekspreti, međutim, tvrde da pre svega treba zaustaviti ISIS. Kako kažu - uspon Islamske države je najznačajniji razvoj događaja na planu međunarodnog pokreta džihadista još od terorističkih napada 11. Septembra 2001. Poznavaoci ističu da je ISIS preuzeo ulogu vođe globalnog terorizma usmerenog protiv Zapada. Značajni ekstremistički pokreti od Abu Sajafa i Džamate Islamije u Istočnoj Aziji, do Boko Harama u Africi, odrekli su se al Kaide - da bi izrazili odanost novoj, kako je mnogi nazivaju, bezočnoj terorističkoj mreži.

XS
SM
MD
LG