Linkovi

Ukrajina i Rusija bez dogovora


Ukrajinski i ruski predsednici na pregovorima u Minsku, 26. avgust 2014.
Ukrajinski i ruski predsednici na pregovorima u Minsku, 26. avgust 2014.

Sastanak predsednika Ukrajine i Rusije u Minsku nije doveo do okončanja konflikta u istočnoj Ukrajini gde je od aprila stradalo više od 2.000 ljudi.

Današnji razgovori okončani su listama zahteva umesto primirjem, kao što je to tražila nemačka kancelarka Angela Merkel. Putin je zahtevao da Ukrajina ne eskalira sukob u istočnom delu zemlje. On je takodje pretio ekonomskom odmazdom ukoliko Kijev sprovede trgovinski sporazum koji je potpisao sa Evropskom unijom u junu. Sa svoje strane, predsednik Petro Porošenko je zahtevao da Rusija obustavi snabdevanje pobunjenika u istočnoj Ukrajini oružjem, što Moskva odavno negira.

Ukrajinski predsednik, Petro Porošenko se u Minsku sastao sa ruskim predsednikom, Vladimirom Putinom radi razgovora o okončanju sukoba u istočnoj Ukrajini. Za pregovaračkim stolom ukrajinski predsednik je naglasio važnost ovih razgovora.

"Danas u Minsku, bez svake sumnje, donosi se odluka o sudbini Evrope i sveta. Tako ja vidim potencijal našeg sastanka. Trebalo bi zajedno da pronadjemo jedino ispravno rešenje od koga zavisi ništa manje nego mir na kontinentu", rekao je ukrajinski predsednik.

Predsednik Porošenko je dodao da je cilj njegove posete da učini sve moguće da okonča krvoproliće u svojoj zemlji.

Putin je insistirao da je cilj takodje mir u regionu:

"Hteo bih da naglasim da smo spremni da razgovaramo o svim varijantama saradnje zasnovane na medjusobnim interesima. Spremni smo za razmenu gledišta o tekućoj akutnoj krizi u Ukrajini, koja - siguran sam, ne može biti rešena daljom eskalacijom vojnih akcija bez uzimanja u obzir vitalnih interesa jugoistočnih regiona u toj zemlji i bez mirnog dijaloga sa njihovim predstavnicima", rekao je ruski predsednik.

Putin je doda da Rusija mora da ima priliku da se na miru sastane sa predstavnicima populacije u istočnoj Ukrajini koja govori Ruski kako bi pomogla u rešavanju konflikta.

XS
SM
MD
LG