Linkovi

IAEA: Potrebno vreme za nadzor procesa u Iranu


Direktor Medjunarodne agencije za atomsku energiju Jukija Amano.
Direktor Medjunarodne agencije za atomsku energiju Jukija Amano.

Inspektorima Medjunarodne agencije za atomsku energiju biće potrebno vreme da se pripreme za nadgledanje sprovodjenja sporazuma postignutog u Ženevi izmedju Irana i šest svetskih sila.

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Jukia Amano izjavio je da će tom telu biti "potrebno neko vreme" da se pripremi za nadgledanje sprovođenja značajnog sporazuma koji su prošle nedelje u Ženevi potpisali predstavnici Irana i šest svetskih sila.

Prema tom sporazumu, Iran treba da ograniči ili obustavi osetljive delove svog nuklearnog programa na šest meseci, da bi zauzvrat Teheranu bile ublažene sankcije međunarodne zajednice, ali još nije objavljeno kada bi sporazum počeo da se primenjuje.

Inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju treba da nadgledaju proces u Iranu, ali kako je direktor Amano danas rekao, ta agencija Ujedinjenih nacija mora prethodno da analizira kakve će implikacije nove obaveze imati na njihovo finansiranje i brojnost osoblja.

Amano je to rekao u Beču, na sastanku borda te organizacije, u čijem članstvu se nalazi 35 zemalja. Neke diplomate u Beču - sudeći prema izjavama za zapadne novinske agencije - ne veruju da Agencija može da bude spremna za sveobuhvatnije praćenje dodatnih iranskih nuklearnih postrojenja pre januara.
XS
SM
MD
LG