petak, 29. april 2016

Aktuelno

Svoboda: Pregovori EU-Srbija možda na proleće

Hans Svoboda smatra da će doći vreme kada će biti neophodno da Srbija, kako kaže, prizna činjenicu da je Kosovo zasebna država

x
Elvir Bucalo
I prije nego što se u srijedu objavi puni izvještaj Evropske komisije o napretku Srbije, pouzdano se zna da on neće donijeti preporuku za pocetak pregovora jer, kako je više puta ukazano iz Brisela, čeka se na značajan i održiv napredak u pergovorima sa Prištinom. Takav stav je očekivan i logčan, kaže šef socijal-demokrata Evropskog parlamenta Hans Svoboda koji vjeruje da bi, uz ostvarenje ovog preduslova, bilo moguće da pregovori počnu narednog proljeća.

Više izvora bliskih Komisiji je potvrdilo da će u izvještaju o napretku, koji će biti objavljen u srijedu, izostati preporuka Evropskom savjetu da odredi datum za početak zavrsnih pregovora o prijemu sa Srbijom. Preduslov za datum je napredak u odnosima sa Kosovom, a šef socijal-demokrata EP smatra da je to i jedini logičan put Srbije prema EU. Uz napredak u dijalogu, on očekuje da bi pregovori sa Srbijom mogli započeti narednog proljeća:

"Mislim da bi pregovori sa Srbijom trebali da započnu narednog proljeća ako bude normalizacije odnosa sa Kosovom, ako se nastavi dijalog, da se smire radikali u sjevernoj Mitrovici, zato što mislim da bi bilo kakav nastavak nemira bio velika prepreka početku pregovora."

Svoboda smatra da će prije ili kasnije doći vrijeme kada će biti neophodno da Srbija, kako kaže, prizna činjenicu da je Kosovo zasebna država.

"To treba učiniti što je prije moguće, ali to nije preduslov za otvaranje pregovora o prijemu i mi u Evropskom parlamentu nikada nismo rekli da je to preduslov za Srbiju. Mislim, na kraju, pred prijem Srbije u EU, to bi trebalo biti učinjeno i ja ne vidim drugi način nego da Srbija prizna Kosovo i svakako bi trebale da budu uspostavljene specijalne veze izmedju Srbije i Kosova i Srbije i srpske populacije na Kosovu, ali ono što sada treba da se uradi je da se nastave razgovori, da se rješavaju konkretna pitanja, da se pokuša uspostaviti bliža saradnja a za Srbiju samu bi bilo najbolje da prepozna činjenice i da to učini što je prije moguće."

Uz izostanak preporuke za početak pregovora, očekuje se da će izvještaj Komisije konstatovati da korupcija i organizovani kriminal još uvijek predstavljaju problem ne samo u Srbiji, već i u ostalim zapadnobalkanskim državama Sličnost Srbije sa susjedima je i u nedovršnoj reformi državne uprave, kao i što svi na Zapadnom Balkanu osjećaju negativne posljedice ekonomske krize i visokog stepena nezaposlenosti.
Ovaj forum je zatvoren
Razvrstavanje komentara
Komentari
     
od: Dragoljub Djurkovic iz: USA
09.10.2012 02:05
Mr. Svoboda nepoznaje dovoljno srpsku naciju i dusu Srbina,
pravoslavca,slovena i borca za SLOBODU i ISTINU.
Po mome misljenju Kosovo nikada nece postati nezavisna
drzava albanaca,jer u Kosovu su srpski MANASTIRI,koji su
GARANCIJA za prezivljavljanja srpske nacije i Srbije kao
drzave.Budimo ljudi i neotimajmo tudje.


od: Mrjana iz: Beograd
09.10.2012 00:25
Citjuci komentar raznih evropskih parlamentaraca, koji nam daju pametne savete kako da udjemo u EU. Hteli oni ili ne mi smo geografski u Evropi. Neka se pozabave Katalonijom, Baskijom, Skotskom pa zahtevom Venecije da se odvoji od Rima, kao i ostalim delovima pojedinih clanica EU, imace posla preko glave.Neka nas ostave na miru, dovoljno su nam dali 1999 god. Sta bi falilo da ostanemo neutralni. Sa celim svetom kao nekada, a ne po necijim diktatima

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
28.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE