ponedeljak, 02. maj 2016

Aktuelno

Medicinski poduhvat u Baltimoru

Američki vojnik koji je izgubio ruke i noge u Iraku juče je izašao iz bolnice u blizini Vašingtona posle retke transplantacije obe ruke.

Brendan Maroko na konferenciji za novinare u bolnici Džons Hopkins u Baltimoru Brendan Maroko na konferenciji za novinare u bolnici Džons Hopkins u Baltimoru
x
Brendan Maroko na konferenciji za novinare u bolnici Džons Hopkins u Baltimoru
Brendan Maroko na konferenciji za novinare u bolnici Džons Hopkins u Baltimoru
Glas Amerike
Dvadeset-šestotogodišnji Brendan Maroko izjavio je da je oduševljen, jer ponovo ima obe ruke pošto ih je izgubio u eksploziji bombe 2009. godine. On je prvi američki vojnik iz Iraka i Avganistana koji je preživeo gubitak svih udova.

Maroko je 18. decembra prošle godine podvrgnut operaciji, koja je trajala 13 sati, u kojoj su mu nove ruke spojene sa telom. Očekuje se da će on biti na rehabilitaciji tokom narednih nekoliko godina kako bi poboljšao korišćenje svojih novih ruku.

Mrzeo sam činjenicu da nemam ruke. Bio sam u redu sa tim da nemam noge, ali nemati ruke oduzima toliko od vas, od vaše ličnosti. Sa rukama se sporazumevate, radite sve u suštini i kada ih nemate, kao da ste izgubljeni“.

Lekari kažu da je posle dugotrajne operacije Maroko primio infuziju koštane srži od donatora ruku, kako bi se smanjila potreba za lekovima protiv odbacivanja organa, koji mogu da imaju sporedne efekte.

Uprkos tome što će još mnogo godina morati da se oporavlja, Maroko je rekao da jedva čeka d apočne ponovo da pliva, da se takmiči na maratonu za invalide i da ponovo vozi automobil.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE